Sült lazac fenyőmagos picadával és zelleres lencsével
Hozzávalók
A picadához:
- 3 evőkanál fenyőmag, pirítva
- 2 nagy csokor friss petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
- 1 evőkanál frissen facsart narancslé
- 1 zacskó sáfrány (0,12 g)
- 1 dl olívaolaj
- 1 kávéskanál só
A zelleres lencséhez:
- 20 dkg beluga lencse, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 közepes fej vöröshagyma, negyedekbe vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 szárzeller, meghámozva és apró kockákra vágva
- 1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja
- só és frissen őrölt citrombors
A sült lazachoz:
- 1 ½ kg bőrös lazacfilé
- 3 evőkanál olaj
- só
- ízlés szerint frissen facsart citromlé
Elkészítés
A picada hozzávalóit késes betétű robotgépben durvára daráljuk, majd egy kis tálkába kanalazva tálalásig a hűtőbe tesszük.
A lencsét a vöröshagymacikkekkel együtt, vízzel 2 ujjnyira ellepve, egy közepes méretű lábosban kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk az apró kockákra vágott szárzellert, és pár perc alatt, kevergetve megpároljuk. Ezután a puha zellert egy keverőtálba kanalazva összeforgatjuk a főtt lencsével és a citrom reszelt héjával. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd tálalásig félretesszük.
A lazacfilé bőrét lepikkelyezzük, a halat hideg vízzel átöblítjük, konyhai papírtörlőn leszárítjuk, és 6 db kb. 8×10 cm-es darabba vágjuk.
Az eddig használt serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk az olajat, majd bőrével lefelé elkezdjük sütni a halszeleteket. 3-4 perc után óvatosan megfordítjuk őket, és további 3 percig sütjük bőrével felfelé, majd konyhai papírtörlőre emelve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. Kisse hűlni hagyjuk, végül enyhén megsózzuk. Ne süssük túl, akkor jó, ha a belseje még rózsaszín marad.
Tálaláskor elosztjuk a tányérokon a zelleres lencsét, ráhelyezünk 1-1 szelet sült lazacot, ízlés szerint megcsepegtetve pár csepp frissen facsart citromlével, végül az egészet megpúpozzuk 1 evőkanál picadával.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.