Főételek

Sült lazac fenyőmagos picadával és zelleres lencsével


Sült lazac fenyőmagos picadával és zelleres lencsével

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A picadához:

  • 3 evőkanál fenyőmag, pirítva
  • 2 nagy csokor friss petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 1 zacskó sáfrány (0,12 g)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 kávéskanál só
  • A zelleres lencséhez:

  • 20 dkg beluga lencse, leöblítve és lecsepegtetve
  • 1 közepes fej vöröshagyma, negyedekbe vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 szárzeller, meghámozva és apró kockákra vágva
  • 1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja
  • só és frissen őrölt citrombors
  • A sült lazachoz:

  • 1 ½ kg bőrös lazacfilé
  • 3 evőkanál olaj
  • ízlés szerint frissen facsart citromlé

Elkészítés

1

A picada hozzávalóit késes betétű robotgépben durvára daráljuk, majd egy kis tálkába kanalazva tálalásig a hűtőbe tesszük.

2

A lencsét a vöröshagymacikkekkel együtt, vízzel 2 ujjnyira ellepve, egy közepes méretű lábosban kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük.

3

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk az apró kockákra vágott szárzellert, és pár perc alatt, kevergetve megpároljuk. Ezután a puha zellert egy keverőtálba kanalazva összeforgatjuk a főtt lencsével és a citrom reszelt héjával. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd tálalásig félretesszük.

4

A lazacfilé bőrét lepikkelyezzük, a halat hideg vízzel átöblítjük, konyhai papírtörlőn leszárítjuk, és 6 db kb. 8×10 cm-es darabba vágjuk.

5

Az eddig használt serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk az olajat, majd bőrével lefelé elkezdjük sütni a halszeleteket. 3-4 perc után óvatosan megfordítjuk őket, és további 3 percig sütjük bőrével felfelé, majd konyhai papírtörlőre emelve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. Kisse hűlni hagyjuk, végül enyhén megsózzuk. Ne süssük túl, akkor jó, ha a belseje még rózsaszín marad.

6

Tálaláskor elosztjuk a tányérokon a zelleres lencsét, ráhelyezünk 1-1 szelet sült lazacot, ízlés szerint megcsepegtetve pár csepp frissen facsart citromlével, végül az egészet megpúpozzuk 1 evőkanál picadával.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet