Főételek

Spagetti friss pestóval

A pesto a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb, olasz eredetű tésztáravalója. Én nyaranta gyakran készítek pestót, és merem állítani, hogy, aki kipróbálja ezt a receptet, velem együtt vallja majd, miszerint a friss pesto íze legalább olyan távol esik a hiper-szuperekben kapható, üveges változatáétól, mint Itália a Kárpát-medencétől. A bazsalikomos pesto azonban nem igazi pesto fenyőmag nélkül. Ennek a méretében jól fejlett szotyolára emlékeztető, kívül ropogós, belül pedig puha magocskának, enyhén megpirítva isteni az illata meg az íze.

Spagetti friss pestóval

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 20-25 dkg spagetti
  • 1 teáskanál só
  • maroknyi frissen reszelt parmezán
  • A pestóhoz:

  • 4 dkg friss bazsalikomlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg frissen reszelt parmezán
  • 2 dkg fenyőmag
  • 1 dl olívaolaj
  • só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

1

Ez a mártás pár perc alatt könnyedén elkészíthető a turmixgépben.

2

A bazsalikomleveleket megmossuk, konyhai papírtörlőn megszárítgatjuk és beletépkedjük a turmixgépbe. A meghámozott fokhagymát vékony szeletkékre vágjuk és hozzászórjuk a bazsalikomhoz. Mehet utána a frissen reszelt parmezán is meg a száraz serpenyőben aranybarnára pirított fenyőmag. Végül megöntözzük az egészet olívaolajjal, és már nyomhatjuk is a turmixgép gombját, hogy egy perc alatt simára keverje a mártást.

3

A kész pestót átkanalazzuk a gépből egy mélyebb, szélesebb edénybe, aztán megsózzuk és tekerünk hozzá bőven borsot.

4

A tésztafőző fazékban enyhén sós vizet forralunk, és ha már lobog, beleszórjuk a spagettit, és a dobozára írt idő alatt megfőzzük.

5

A megmelegített pestót a lecsöpögtetett spagettihez keverjük, és ha jónak látjuk, teszünk hozzá 1-2 kanálnyit a tészta főzővizéből, végül tányérokra szedjük az olasz tésztacsodát és megszórjuk frissen reszelt parmezánnal is.

Megjegyzés

2 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet