Főételek

Paradicsomos töltött káposzta


Paradicsomos töltött káposzta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 értékelés, átlag: 2,86 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 50 dkg savanyított káposzta, alaposan átmosva és lecsepegtetve
  • 1 fej savanyított káposztalevél
  • 25 dkg kolozsvári szalonna, vastag szeletekre vágva
  • 2 db 40 dkg-os konzerv darabolt hámozott paradicsom
  • 6 szegfűszeg
  • 1 evőkanál cukor
  • A töltelékhez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 12½ dkg füstölt főtt tarja, megdarálva
  • 3 gerezd fokhagyma, szétnyomva
  • ½ evőkanál őrölt pirospaprika
  • 25 dkg darált zsíros sertéshús
  • 12½ dkg darált zsíros marhahús
  • 1 tojás
  • 20 dkg kerek szemű rizs
  • 1 kis csokor friss petrezselyem, apróra vágva
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • frissen reszelt szerecsendió
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés

1

Egy 24 cm átmérőjű serpenyőben felhevítjük az olajat, majd mérsékelt lángon megpároljuk rajta a hagymát. Hozzákeverjük a darált tarját, és néha megkeverve, kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ha kész, levesszük a serpenyőt a tűzről, és a hagymás tarjához keverjük a fokhagymát és a pirospaprikát, majd átöntjük egy nagy keverőtálba, félretesszük és kihűtjük.

2

A kihűlt hagymás tarját a darált húsokkal, a tojással, a rizzsel, 1 evőkanál vízzel, az apróra vágott petrezselyemmel, a fahéjjal és néhány reszelésnyi szerecsendióval alaposan összekeverjük, végül sózzuk, borsozzuk.

3

A savanyú káposzta felét egy 3 literes fazék aljában elrendezzük, majd ráöntjük az egyik konzerv darabolt paradicsomot.

4

A savanyú káposzta leveleiből a vastagabb középső eret kivágjuk, a nagy leveleket félbevágjuk, és mindegyik levélbe 1 evőkanálnyi húsos tölteléket teszünk. Feltekerjük, és az oldalán lévő üresen maradt káposztalevelet az ujjunkkal mindkét oldalon a töltelékbe nyomkodjuk. Az elkészült töltelékeket a paradicsomos savanyúkáposzta ágyra, szorosan egymás mellé helyezzük, majd rétegezzük, amíg az alkotóelemek tartanak. A rétegek közé 1-1 szelet kolozsvári szalonnát illesztünk.

5

A megmaradt konzervparadicsomot ízesítjük a szegfűszeggel, a cukorral, valamint sóval és frissen őrölt borssal, majd a káposztacsomagok tetejére öntjük. Az egészet befedjük a maradék savanyú káposztával, és az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi kényelmesen elfedi.

6

Nagy lángon felforraljuk, majd mérsékelve a lángot, lefedve 1óra alatt készre főzzük. A folyadék mennyiségét időközönként ellenőrizzük, szükség esetén pótoljuk.

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet