Főételek

Orecchiette Matera módra

Megígérjük, ez a rakott, bárányhúsos-juhsajtos étel abszolút kedvenc lesz, mert kiadós és jóízű. A húsos ragut az itteni vidék jellegzetes tésztája, a fülecske formájú orecchiette dúsítja – annyira népszerű tésztaféle ezen a délolasz vidéken, hogy szép számmal akadnak még olyan asszonyok, akik a mai napig kézzel készítik. Nálunk fülecske tésztát hipermarketekben, egyes nagy közértekben és szinte a legtöbb, olasz élelmiszereket árusító boltban kapni.

Orecchiette Matera módra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 40 dkg orecchiette tészta
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • A bárányhúsos raguhoz:

  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • ½ dl olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 50 dkg báránylapocka, megdarálva
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 2 teáskanál morzsolt rozmaring
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 doboz 40 dkg-os konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • Az összeállításhoz:

  • 20 dkg pecorino vagy más érlelt juhsajt, megreszelve
  • 25 dkg mozzarella, lecsöpögtetve és felszeletelve
  • A tepsi kikenéséhez:

  • kevés olívaolaj

Elkészítés

1

A bárányhúsos raguhoz a hagymát az olajon mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk egy 25 cm átmérőjű, 7 cm magas edényben, közben sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd ½ perc múlva a sűrített paradicsomot is, amelyet 2 percig kevergetve főzünk, hogy elveszítse a nyers ízét.

2

A paradicsomos-hagymás alaphoz hozzátesszük a darált bárányhúst, sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük oregánóval és rozmaringgal, majd 15 percig mérsékelt tűzön kevergetjük, és közben a fakanál élével morzsásra szétszedegetjük.

3

A húsra ráöntjük a bort, aztán 2-3 perc alatt elforraljuk róla, és hozzáadjuk levével együtt a hámozott paradicsomot. A bárányhúsos ragut lefedjük, és takaréklángon, néha megkeverve 20 perc alatt készre pároljuk.

4

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Kiolajozunk egy 30×20 cm-es, 7 cm magas kerámia sütőtálat.

5

A tésztát enyhén sós, lobogva forró vízben elkezdjük kifőzni, de a csomagolásán látható időnél 2-3 perccel korábban leszűrjük, és összevegyítjük a bárányhúsos raguval.

6

A bárányhúsos tészta felét belesimítjuk a sütőedénybe, rászórjuk a reszelt sajt felét, majd rásimítjuk a maradék bárányhúsos tésztát. A tetejére ráfektetjük egymás mellé a mozzarella-szeleteket, amelyeket meghintünk a maradék reszelt sajttal.

7

Az ételt 25 perc alatt készre sütjük a sütőben.

Megjegyzés

4–6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet