Főételek

Olajbogyós csirkecomb

Az olasz Marche régió jellemző étele a pollo con olive, az olajbogyós csirke. Minél jobb minőségű olajbogyót használunk hozzá, annál finomabb lesz. Tehát ennél az ételnél nem játszik az üveges konzervkiszerelés, amelyben ki tudja, mióta lapulnak saját magányukba zárva a bogyók. Helyette a hipermarketek hűtőpultjából érdemes venni a kimérve árult olajbogyót. Lehet készíteni zöld vagy fekete színűvel is, de én vegyesen szoktam, mert úgy látványosabb.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 1¾ kg (12 db) csirkefelsőcomb
  • 1 kezeletlen citrom
  • 30 dkg magozott olajbogyó
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1½ dl száraz fehérbor
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 babérlevél
  • 1 evőkanál finomliszt
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés

1

A fokhagymát gerezdekre szedve beledobjuk egy bögrébe, majd a vízforralóban vizet forralunk, és a fokhagymára annyi forró vizet öntünk, amennyi ellepi. Félretesszük 15 percre.

2

A csirkecombokat a húsos felükön a csont mellett mindkét oldalon bevágjuk, aztán a combokat sózzuk, borsozzuk. A citrom héját krumplihámozó késsel vékonyan leszedjük. Az olajbogyót lecsöpögtetjük. Az oregánót elkeverjük a borban.

3

Az olajat megforrósítjuk egy 28 cm átmérőjű, vastag aljú lábosban, és a csirkecombokat 2 adagra osztva, adagonként 4 perc alatt körbepirítjuk rajta. Szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük. Az edényt lehúzzuk a tűzről.

4

Visszatérünk a fokhagymához. Leöntjük róla a vizet, majd a gerezdeket megpucoljuk (az áztatás miatt gyorsan lejön a héjuk), és konyhai papírtörlőn megszárítjuk.

5

Az eddig használt edénybe beletesszük a fokhagymagerezdeket, és mérsékelt tűzön 1 percig kevergetve előpirítjuk. Hozzáadjuk a csirkecombokat, az olajbogyót, a citromhájat és félbetépve a babérleveleket. Az ételre ráhintjük a lisztet, elkeverjük, majd ráöntjük az oregánós bort.

6

A csirke körül felforraljuk a bort, és mérsékelt lángon 2 percen keresztül forrásban tartjuk. Ezután hozzáöntünk ½ dl vizet, lefedjük az edényt, és a csirkét mérsékelt lángon omlósra pároljuk kb. 30 perc alatt. Közben néha ránézünk, és finoman átkeverjük.

7

A megpuhult csirkéhez hozzáfacsarjuk a meghámozott citrom levét, majd az ételt fedő nélkül 5 perc alatt készre főzzük, hogy a szaftja mártásszerűen besűrűsödjön.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet