Főételek

Narancsos kacsa

A klasszikus francia Canard à l’Orange receptjének egyszerűbb, kuktában főzésre optimalizált verziója.

Narancsos kacsa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 4 db bőrös, csontos kacsacomb
  • 5 nagy kezeletlen narancs
  • 1 kezeletlen citrom
  • 10 dkg cukor
  • 2½ dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 kis fej vöröshagyma, kockákra vágva
  • 1 dl narancslikőr (Pl. Cointreau)
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés

1

Kifilézünk 2 narancsot, és a felfogott levével együtt félretesszük. A maradék 3 narancs és a citrom héját krumplihámozóval meghámozzuk, majd kifacsarjuk a levüket, és szintén arrébb tesszük egy kis időre.

2

A citrushéjakat vékony csíkokra vágjuk, kb. 2 dl forrásban lévő vízbe dobjuk, és 1-2 perc forralás után leszűrjük.

3

Egy közepes méretű serpenyőbe szórjuk a cukrot, ráöntünk 2 dl vizet, majd hozzákeverjük a leszűrt gyümölcshéjat. Mérsékelt tűzön 20 perc alatt puhává kandírozzuk a csíkokat.

4

Közben a kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, majd a kuktában összeolvasztjuk a vajat és az olajat. Mikor már kellően forró a vaj–olaj elegye, körbepirítjuk rajta a combokat. Először a bőrös oldalukon, aztán a húsos oldalukon is, és amikor mind a 4 combot megpirítottuk, egy tányérra téve félretesszük őket.

5

A hús helyére kerül a kuktában a hagyma, pár perc alatt megpároljuk, majd óvatosan nyakon öntjük a narancslikőrrel. Mikor a sistergés alábbhagyott, az egészet alaposan összekeverjük, és a kukta aljára ragadt húspörköket felkapargatjuk.

6

A likőrös hagymára öntjük a citrusok kifacsart levét, majd egy alapos keverés után visszakerülnek a fazékba a félretett, előpirított kacsacombok is. Ha kevésnek ítélnénk meg a gyümölcsös párolólevet, önthetünk hozzá még 1-2 dl vizet. Az egészet nagy lángon felforraljuk, a kuktát lezárjuk, és a gőzkiáramlástól kezdve, közepes lángon 20 percig főzzük.

7

Ezután kieresztjük a gőzt, és az omlós kacsacombokat óvatosan kiemeljük egy tányérra. A kuktában maradt szószt nagy lángon besűrítjük, majd hozzáadjuk a félretett narancsfiléket és a kandírozott narancs- és citromcsíkokat. Az egészet még egyszer összeforraljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet