Főételek

Lassan sült dagadó körtével és sült zellerrel

Egy teljes értékű, elegáns fogás, amely kulináris szempontból sem hagy maga után semmi kívánnivalót.

Lassan sült dagadó körtével és sült zellerrel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A húshoz:

  • kb. 1 kg sertésdagadó
  • só és frissen őrölt bors
  • 4 ág friss kakukkfű
  • 5 + 2 dkg libazsír
  • 2 babérlevél
  • 2 dl száraz fehérbor
  • A körtéhez:

  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 10 friss zsályalevél, csíkokra vágva
  • 4 kemény körte (kb. 75 dkg), elnegyedelve és a magházától megtisztítva
  • A sült zellerhez:

  • 1 nagy (kb. 70 dkg) zellergumó, meghámozva
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál magos mustár
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 dl extraszűz olívaolaj

Elkészítés

1

A húst bedörzsöljük sóval, borssal és 2 ág kakukkfű leveleivel. Fóliába csomagoljuk, és legalább 4 órán át a hűtőben pácoljuk.

2

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és 5 dkg libazsírral kikenünk egy 25×35 cm-es tepsit.

3

A húst a tepsibe fektetjük, a tetejét a maradék zsírral megkenjük. Rászórjuk a megmaradt kakukkfűágakat és a babérlevelet, aláöntjük a bort, majd a tepsit alufóliával szorosan lefedjük, és 1 órára betesszük a sütőbe.

4

Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét 140 fokra mérsékeljük, és további 3 óráig, puhulásig sütjük a húst. Közben a kisült lével félóránként meglocsoljuk. A 3 óra elteltével levesszük a fóliát, a sütő hőmérsékletét a maximális fokozatra emeljük, és kb. 10 perc alatt megpirítjuk a hús tetejét. Alufóliával lefedve félretesszük.

5

A körtéhez egy 26 cm-es serpenyőben felmelegítjük a kókuszolajat. Belekeverjük a nyírfacukrot és a zsályát, beleforgatjuk a körtedarabokat, és alacsony lángon 8-9 perc alatt majdnem teljesen puhára pároljuk.

6

A sült zellerhez a sütőt 200 fokra állítjuk, és kibélelünk sütőpapírral egy 30×40 cm-es sütőlemezt. Egy kb. 4 literes lábosban enyhén sós vizet forralunk.

7

A zellergumót először 1,5 cm vastag szeletekre, majd azokat 1,5 cm vastag hasábokra vágjuk. A forrásban levő vízben 2 percig főzzük, aztán leszűrjük, és papírtörlőn megszárítjuk.

8

Az előkészített tepsire borítjuk, kókuszolajjal meglocsoljuk, átforgatjuk, majd egyenletesen elterítjük. A sütőben 15–20 perc alatt, időnként átkeverve, aranysárgára sütjük. Az elkészült zellert sózzuk, borsozzuk.

9

A mustárt, a borecetet és az olívaolajat kézi habverővel összedolgozzuk, és a zellerhasábokra öntjük. A sült hús és a párolt körte mellé kínáljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet