Főételek

Krumplis tészta másképp

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • ½ kg burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 1 kisebb tojás
  • csipet só
  • A töltelékhez:

  • ½ kg burgonya
  • 1 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg frissen reszelt
  • parmezán
  • 8 tojássárgája
  • A szószhoz:

  • 20 dkg vargánya, felaprítva
  • 5 dkg vaj
  • 1½ dl tejszín
  • A zsályás vajhoz:

  • 5 dkg vaj
  • 8 friss zsályalevél
  • az összeállításhoz 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
  • a tálaláshoz parmezán, vékonyan szeletelve

Elkészítés

1

A tésztához a burgonyát héjában megfőzzük, majd meleg sütőben megszárítjuk, így nem lesz nedves. Ha megszáradt, meghámozzuk, áttörjük. Hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót, és összegyúrjuk.

2

Elkészítjük a tölteléket: a burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, áttörjük. Tejjel, vajjal és parmezánnal pürét készítünk belőle.

3

A szószhoz a vargányát vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a tejszínnel összeturmixoljuk.

4

A zsályás vajhoz a vajat egy serpenyőben megmelegítjük, beledobjuk a zsályaleveleket, és 1-2 perc alatt megsütjük, papírtörlőn leszárítjuk. A vajat megőrizzük.

5

A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle, összesen 16 darabot. A burgonyakrémből egy-egy kiskanálnyit 8 db korong közepére helyezünk, azokra pedig egy-egy tojássárgáját teszünk. Tojásfehérjés ecsettel a korongok szélét megkenjük, rájuk teszünk egy-egy másik korongot, a széleiket villával összenyomjuk.

6

A töltött tésztakorongokat sós, forrásban lévő vízben 1-2 perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, a zsályás ízű vajban átforgatjuk.

7

Tálaláskor a tányérokba 2-2 kanál vargányás szószt teszünk, arra ráhelyezünk 2-2 töltött tésztát, és vékony szelet parmezánnal meg sült zsályával díszítjük.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet