Főételek

Kijevi csirke

Nemrégiben kezembe akadt egy angol szakácskönyv Prawn Cocktail Years címmel. Az ötlet kiváló: kizárólag olyan ételek szerepelnek benne, amelyek hajdan méltán divatosnak számítottak, mára viszont eléggé kikoptak a köztudatból. Ahogy lapozgattam, megláttam a kijevi csirkét, és leragadtam az oldalon. Addig azt hittem, ez az étel nem más, mint halovány fűszervajjal töltött, rántott csirkemell. Vagyis enyhén szólva nem „az agyam eldobom” kategóriából való. De a recept olyan ízekről írt, hogy csuda, és több se kellett, a következő héten megcsináltam ebédre. Mit mondjak, pazar volt.

Kijevi csirke

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé (összesen szűk 1½ kg)
  • só és frissen őrölt bors
  • A fűszervajhoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis citrom
  • 10 dkg puha vaj
  • 3 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
  • 1-1 púpos evőkanál apróra vágott, friss tárkony és snidling
  • 2 kávéskanál Tabasco-szósz
  • 2 evőkanál ánizsízű likőr (pl. Ouzo, Pernod, stb.)
  • só és frissen őrölt bors
  • A panírozáshoz:

  • 2 tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg szikkadt kenyérbél
  • A sütéshez:

  • bőven olaj

Elkészítés

1

A fűszervaj töltelékhez a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, a citrom héját megreszeljük, a citromlevet kifacsarjuk és átszűrjük. Ezután a puha vajhoz hozzákeverünk 1 evőkanál citromlevet, a többi hozzávalót, az összes citromhéjat, majd sózzuk-borsozzuk, és 11 cm hosszú, 6 cm vastag hurkát formálunk belőle. A fűszervajat folpakba csomagolva betesszük a mélyhűtőbe 10 percre.

2

Ezalatt haladunk tovább. A csirkemellfiléket hosszában félbevágjuk, aztán a 8 db húst 2 folpak lap közt nyújtófával 0,5-1 cm vékonyra nyújtjuk. Késsel megfazonírozzuk őket, hogy egységesen 18×8 cm-es szeletek legyenek, amelyeket sózunk-borsozunk. (A leszabdalt, fölösleges darabokat valamilyen másik ételhez elhasználjuk.)

3

A panírozáshoz a tojásokat egy leveses tányérban kézi habverővel simára habarjuk, a lisztet egy másik tányérba szórjuk. A hússzeletek egyik oldalát vékonyan megkenjük habart tojással, majd meghintjük gondolatnyi liszttel, aztán a fűszervajat 4 egyenlő darabra vágjuk, és 4 szelet közepére teszünk belőle egy-egy darabot. A maradék 4 hússzelettel, a tojásos-lisztes oldalukkal lefelé, betakarjuk a fűszervajas szeleteket, és a húsok széleit összenyomkodjuk, hogy tartsanak. Sütőpapíros tálcán 20 percig pihentetjük őket a mélyhűtőben, és közben a panírozáshoz a szikkadt kenyérbelet morzsásra daráljuk, majd beleszórjuk egy leveses tányérba.

4

A sütéshez a fritőzben legalább 2 l olajat 160 fokra forrósítunk, aztán a szokásos módon bepanírozzuk a megtöltött csirkemelleket, és a forró olajban 8-10 perc alatt készre sütjük őket: egyszerre két darabot teszünk a fritőzbe. Papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges olajat, és az asztalnál citromgerezdeket adunk mellé.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet