Főételek

Karfiolsteak romesco mártással

A sült paprikával, mandulával és sherryecettel készülő mártás a katalán konyha kedvence. Itt most kicsit hagyománytörő módon nem hús, hanem zöldség mellé készítjük el.

Karfiolsteak romesco mártással

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A karfiolsteakhez:

  • 1 nagy fej karfiol
  • durva szemű só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • A romesco mártáshoz:

  • 6 kápia paprika
  • 6 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 12 dkg hámozott mandula
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 evőkanál sherryecet
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • só és frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz:

  • aprított friss petrezselyem

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es tepsit.

2

A kápia paprikákat egészben a sütőpapíros tepsibe fektetjük, és kb. 30 perc alatt megsütjük őket. Utána még forrón áttesszük mindet egy nagy tálba, és szorosan lefedjük kb. 5 percre, hogy a gőzben felpuhulhasson rajtuk a megsült héj.

3

Amíg a paprikák sülnek, a karfiol külső leveleit eltávolítjuk. Az egész zöldséget a talpára állítjuk, és kb. 3 cm vastagságú szeletekre vágjuk hosszában.

4

A nyers karfiolszeleteket a megsült paprikák helyére fektetjük. Meghintjük sóval, borssal, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, és kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Félidőben spatulával óvatosan megfordítjuk a szeleteket, vigyázva, hogy ne törjenek el.

5

A sült paprikáról lehúzzuk a héját, és eltávolítjuk belőle a csumát és a magokat. A paprikahúst a romesco mártás többi hozzávalójával együtt robotgépben pürésítjük. (A mártás hűtőben 1 hétig eltartható.)

6

A forró karfiolsteaket megszórjuk egy kevés friss petrezselyemmel, és mellé kínáljuk a romesco mártást.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet