A sült paprikával, mandulával és sherryecettel készülő mártás a katalán konyha kedvence. Itt most kicsit hagyománytörő módon nem hús, hanem zöldség mellé készítjük el.
Karfiolsteak romesco mártással
Hozzávalók
A karfiolsteakhez:
- 1 nagy fej karfiol
- durva szemű só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
A romesco mártáshoz:
- 6 kápia paprika
- 6 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 12 dkg hámozott mandula
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 evőkanál sherryecet
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- aprított friss petrezselyem
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es tepsit.
A kápia paprikákat egészben a sütőpapíros tepsibe fektetjük, és kb. 30 perc alatt megsütjük őket. Utána még forrón áttesszük mindet egy nagy tálba, és szorosan lefedjük kb. 5 percre, hogy a gőzben felpuhulhasson rajtuk a megsült héj.
Amíg a paprikák sülnek, a karfiol külső leveleit eltávolítjuk. Az egész zöldséget a talpára állítjuk, és kb. 3 cm vastagságú szeletekre vágjuk hosszában.
A nyers karfiolszeleteket a megsült paprikák helyére fektetjük. Meghintjük sóval, borssal, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, és kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Félidőben spatulával óvatosan megfordítjuk a szeleteket, vigyázva, hogy ne törjenek el.
A sült paprikáról lehúzzuk a héját, és eltávolítjuk belőle a csumát és a magokat. A paprikahúst a romesco mártás többi hozzávalójával együtt robotgépben pürésítjük. (A mártás hűtőben 1 hétig eltartható.)
A forró karfiolsteaket megszórjuk egy kevés friss petrezselyemmel, és mellé kínáljuk a romesco mártást.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.