Főételek

Káposztás ragu borjúhússal

Minden lengyel család másképpen készíti, de a változatok abban megegyeznek, hogy a káposztán kívül elengedhetetlen hozzávalója a hús, a kolbász, a gomba, a paradicsom, kevés méz és némi gyümölcs. Nemhogy előre elkészíthető, de szinte kötelező is, hiszen, mint minden káposztás ételre, erre ugyanúgy igaz: annál finomabb, minél többször melegítik újra. Rozskenyérrel vagy krumplival szokás enni, és előtte érdemes feltüzelni az emésztőnedveket egy kupica, jégbe hűtött vodkával, ahogy a lengyelek is teszik.

Káposztás ragu borjúhússal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 4,50 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 5 dkg szárított, vegyes erdeigomba
  • 2 dl testes száraz vörösbor
  • 50 dkg borjúcomb, kb. 2×5 cm-es csíkokra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • 20 dkg szalonna, felkockázva
  • 3 evőkanál olaj
  • 20 dkg füstölt házi kolbász, 1 cm vastagon felkarikázva
  • 1 fej vöröshagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 50 dkg savanyú káposzta, átöblítve és kinyomkodva
  • 15 dkg magozott aszalt szilva, apróra vágva
  • 1 evőkanál köménymag
  • 4 babérlevél, széttépkedve
  • 1 evőkanál méz
  • A tálaláshoz:

  • esetleg 3 dl tejföl

Elkészítés

1

A szárított gombát annyi vízben, amennyi ellepi, 15 percen át forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. A gomba levét kávéfilterrel bélelt szűrőben átszűrjük, aztán kimérünk belőle 1 dl-t, és összekeverjük a borral. A gomba többi főzőlevére nincs már szükség. Ezután a gombát apró falatokra vágjuk, és magunk mellé készítjük.

2

A húst sózzuk, borsozzuk.

3

A szalonnát egy kb. 28 cm átmérőjű, 10 cm magas, vastag aljú lábosban mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük.

4

Az edényben maradt zsiradékot nagy lángon megforrósítjuk, és először a húst, majd a kolbászt 2-2 adagra osztva, adagonként kb. 2-2 perc alatt előpirítjuk rajta.

5

Az összes előpirított húst és kolbászt visszatesszük az edénybe. Hozzákeverjük a hagymát, a savanyú káposztát, a gombát, az aszalt szilvát, a gomba főzővizével hígított bort, a köményt, a babért és a mézet. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, majd finoman megsózzuk, és kifejezetten erőteljesen megborsozzuk.

6

Az ételt nagy lángon kevergetve kb. 2 percig forraljuk. Ezután lefedve mérsékelt tűzön, néha megkeverve, 30 percig főzzük. Végül belekeverjük a szalonnapörcöket, és ezekkel 1-2 percig tovább főzzük. Tálaláskor külön adnunk mellé tejfölt.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet