Főételek/ Újdonság

Juhsajtos muszaka

A 20. század előtt a görög muszaka most ismert változata nem létezett. Meghonosítója Nikólaos Tselementes (1878–1958) híres séf volt, akinek népszerűségét az is bizonyítja, hogy a neve mára szinte egybeforrt a szakácskönyv fogalmával Görögországban. A hajdani szakács vezetékneve kisbetűvel írva jelenleg recepteskönyvet jelent. Manapság a görög otthonokban nem hétköznapi ebédek szereplője a muszaka. Sokkal inkább jeles eseményekre, ünnepekre tartogatott fogás, hiszen aprólékos munkával készül. Húsmentes változatát, a „hamis muszakát” nagyböjti időkben kínálják a görög háziasszonyok. És bármilyen furcsa, ilyenkor csiga is kerülhet bele.

Juhsajtos muszaka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A sült padlizsánhoz:

  • 2½ kg padlizsán (kb. 6 nagy)
  • 1 dl olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • A húsos részhez:

  • ½ + ½ dl olívaolaj
  • 1 kg darált bárány- vagy marhahús
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 dl száraz, testes vörösbor (pl. cabernet sauvignon)
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj
  • A paradicsomszószhoz:

  • 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • ½ dl olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv (darabolt)
  • 1 teáskanál cukor
  • A besameles részhez:

  • 6 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg finomliszt
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • 10 dkg érlelt, kemény juhsajt, megreszelve
  • 3 tojás
  • Az összeállításhoz:

  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg érlelt, kemény juhsajt, megreszelve

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra.

2

A padlizsánokat a végeik nélkül 0,5 cm vékony karikákra vágjuk. A szeleteket sütőpapíros tepsikbe fektetjük, olívaolajjal megkenjük, és sózzuk, borsozzuk. Oldalanként 10-10 perc alatt aranybarnára sütjük az előmelegített sütőben.

3

A sütő hőmérsékletét 175 fokra csökkentjük.

4

A húsos részhez felforrósítunk ½ dl olívaolajat nagy lángon egy 30 cm átmérőjű, vastag falú edényben. A darált húst fehéredésig pirítjuk az olajon, közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük.

5

Megfonnyasztjuk a vöröshagymát ½ dl olívaolajon az eddig használt edényben, majd hozzáadjuk a darált húst, a bort, az oregánót és a fahéjat. A húsos ragut nagy lángon, kevergetve felforraljuk, aztán fedő alatt, takaréklángon 1 óra alatt megpároljuk.

6

A paradicsomszószhoz a vöröshagymát megfonnyasztjuk az olívaolajon egy közepes méretű edényben, és közben sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a fokhagymát, a hámozott paradicsomot és a cukrot. Ismét sózzuk, borsozzuk, és mérsékelt tűzön, néha megkeverve 10 perc alatt készre főzzük.

7

A besameles részhez meglangyosítjuk a tejet. A vajat megolvasztjuk, hozzászórjuk a lisztet, és 1-2 percig keverjük mérsékelt tűzön. Apránként hozzáöntjük a langyos tejet, és közben folyamatosan keverjük kézi habverővel.

8

A besamelt 10–15 perc alatt kevergetve sűrűre főzzük, Ezután sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, és belevegyítjük a reszelt juhsajtot. Félretéve langyosra hűtjük, végül kézi robotgéppel egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.

9

Ha mindezekkel kész vagyunk, jöhet az összeállítás és a sütés. A padlizsán felét egy 20×40 cm-es, kiolajozott tepsibe fektetjük, és rászórjuk a zsemlemorzsa felét. A húsos részt összekeverjük a paradicsomszósszal, majd a paradicsomos húst a padlizsánra simítjuk. Befedjük a maradék padlizsánnal, és rászórjuk a maradék zsemlemorzsát. Rákenjük a juhsajttal, tojással gazdagított besamelt, és meghintjük a reszelt juhsajttal.

10

Az előmelegített sütőben 40–45 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt 5–10 percig pihentetjük.

Megjegyzés

6–8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet