Főételek

Gesztenyés-gombás töltött káposzta

Gazdag, kényeztető ízek szuperegészséges kiadásban. Nem kétperces művelet megfőzni, de előre elkészíthető, és kiválóan eltartható, akár le is fagyasztható étel.

Gesztenyés-gombás töltött káposzta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 10 dkg barna rizs, előző éjszaka hideg vízbe áztatva
  • 2 dkg szárított vargánya, apróra vágva
  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 25 dkg barna csiperkegomba, a tönkje nélkül, 1×1 cm-es kockákra vágva
  • ½ dl olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 evőkanál morzsolt zsálya
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 10 dkg főtt gesztenye, 1×1 cm-es kockákra vágva
  • A paradicsomszószhoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 db 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés

1

A rizst az áztatóvizével együtt beletesszük egy közepes méretű fazékba. Kiegészítjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és közepes lángon lefedve, kb. 30 perc alatt félpuhára főzzük.

2

A szárított vargányát felöntjük 2 dl forró vízzel, és lefedve állni hagyjuk.

3

Egy 5 literes fazékban enyhén sós vizet forralunk – ebben fogjuk blansírozni a káposztaleveleket.

4

Amíg a víz melegszik, a káposztát leveleire szedjük, a középső vastag eret kivágjuk. Kb. 30 darab tenyérnyi levélre van szükségünk, ezért ha szükséges, a nagyobb leveleket elfelezzük. A leveleket félretesszük.

5

A töltelékhez egy magas falú, 28 cm-es serpenyőben felhevítjük az olajat, majd közepes lángon 4-5 perc alatt megpároljuk a hagymát. Az utolsó percben rádobjuk a zúzott fokhagymát, aztán hozzáadjuk a csiperkekockákat. Fűszerezzük a zsályával, egy kevés reszelt citromhéjjal, és kb. 10 perc alatt, időnként megkeverve az egészet összepirítjuk. Ezután lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, a hagymás gombához keverjük a gesztenyét, és félretesszük.

6

Visszatérünk a káposztához: ha felforrt a víz, a fazékba dobjuk a leveleket, és megvárjuk, amíg visszaforr, majd további 1 percig forrásban tartjuk. Közben egy nagy tálba hideg vizet töltünk, és szűrőkanállal ebbe szedjük át a kelkáposztaleveleket. Alaposan átöblítjük őket, hogy teljesen lehűljenek, majd lecsepegtetjük és papírtörlővel leszárítjuk.

7

A töltelék befejezéséhez a gesztenyés gombához keverjük a leszűrt, főtt rizst és a lecsepegtetett vargányát (az áztatóvizét megőrizzük). Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

8

Jöhet a tekercselés: magunk elé terítünk 1-1 káposztalevelet, és az alsó részére halmozunk kb. 2 púpozott teáskanálnyi tölteléket. A levelek mindkét oldalát visszahajtjuk a töltelékre, aztán feltekerjük az egészet.

9

A töltikéket szorosan egymás mellé ültetjük (rétegezzük, ha kell) egy 22 cm átmérőjű lábosba. Felöntjük a félretett vargányás áztatóvízzel, és kb. 30 perc alatt lefedve puhára főzzük.

10

Ezalatt elkészítjük hozzá a gyors paradicsomszószt: egy kisebb lábosban felhevítjük az olajat, majd közepes lángon 4-5 perc alatt kevergetve megpároljuk a hagymát. Felöntjük a paradicsommal, hozzáadjuk a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, és takaréklángon kb. 15 perc alatt, időnként megkeverve összerotyogtatjuk az egészet.

11

A gombás tekercseket a paradicsomszósszal meglocsolva tálaljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet