Főételek

Fügés, kéksajtos, hagymás lepény

A dúsan termő fügebokor gyümölcse nem csak nyersen élvezetes! Az egyik legsokoldalúbb alapanyag is a konyhában. Ez a lepény például, salátával körítve komplett vacsora.

Fügés, kéksajtos, hagymás lepény

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • Az omlós tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 15 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 10 dkg dió, durvára darálva
  • 2 tojássárgája
  • A töltelékhez:

  • 3 dkg vaj
  • 1 póréhagyma, a világoszöld szárrésszel együtt vékonyan felkarikázva
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál friss kakukkfűlevél
  • 3 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg kéksajt
  • 4 nagy, érett füge
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • A nyújtáshoz:

  • kevés finomliszt
  • A forma kikenéséhez:

  • kevés vaj

Elkészítés

1

A tésztához a lisztet összeszitáljuk a sóval, majd kézzel vagy késes betétű robotgéppel morzsásra keverjük a vajjal és a dióval.

2

A tojássárgájákat 3 evőkanál hideg vízzel összehabarjuk, és a tésztába dolgozzuk.

3

A tésztát liszttel behintett deszkán 28 cm-es körlappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 23 cm átmérőjű, 5 cm magas, kivajazott piteformát. A kilógó tésztaszéleket körben levágjuk, és a formát folpakba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

4

A töltelékhez a vajon 5–10 perc alatt megpirítjuk a felaprított póréhagymát. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal és kakukkfűvel, majd lehúzzuk a tűzről, és kihűtjük.

5

A tojásokat a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

6

A hűtőből kivett tésztára sütőpapírt fektetünk, arra lencsét vagy rizst szórunk, és a sütőben 15–20 perc alatt elősütjük. A lencsét és a papírt eltávolítjuk.

7

A pirított póréhagymát a tejszínes-tojásos masszába keverjük, belemorzsoljuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk, és az elősütött pitetésztába kanalazzuk.

8

A megmosott fügéket negyedekbe vágjuk, és a vágott felükkel felfele a sajtos krém tetején sugár alakban elhelyezzük. Olívaolajjal megcsepegtetjük, majd a formát visszatesszük a sütőbe, és kb. 40 perc alatt készre sütjük az ételt úgy, hogy az utolsó 10 percre alufóliával letakarjuk. Cikkekre vágva, langyosan, salátával tálaljuk.

Megjegyzés

4–6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet