Főételek

Fridi sztrapacskája

Friderikusz Sándor születésnapjára kért sztrapacskájához készülve, amit csak lehetett, elolvastam a készítéséről. A végén, akár egy profi agronómus, kívülről tudtam a különböző krumplifélék keményítőtartalmát, valamint azt is, hogy melyiket mikor és milyen talajba szokás ültetni. (Megjegyzem, erre az utóbbi információra egyáltalán nem volt szükségem, de mindegy.) Csak azzal nem voltam tisztában, hogy igazából mindössze két titok van. Ez menet közben derült ki, és azóta jól bevésődött a fejembe. Az egyik, hogy a krumplit kézzel kell reszelni, nincs mese. Mert lehet bármilyen csodagépünk, az sajnos mindig mindent túl nagyra reszel, és akkor a galuskák nem lesznek eléggé krumpli ízűek. A másik, hogy a kész sztrapacskát tálalás előtt forró sütőbe kell dugni, hogy a teteje ropogósra süljön, a belseje pedig dús, krémes maradjon. Ez az utóbbi trükk praktikus is, mert az ételt így előre el tudjuk készíteni, másnap pedig mehet a sütőbe, nincs vele több gond.

Fridi sztapacskája

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A sztrapacska tésztájához:

  • 1½ kg krumpli
  • 1 tojás
  • kb. 60 dkg finomliszt, esetleg kicsit több is
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg füstölt szalonna
  • A juhtúrós krémhez:

  • 75 dkg juhtúró
  • 5 dl tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • A tálaláshoz:

  • sok-sok tejföl

Elkészítés

1

A sztrapacska tésztájához meghámozzuk, majd lereszeljük a krumplit a kézi reszelő apró lyukú oldalán. A reszelékre törjük a tojást, hozzászórjuk a lisztet, és megsózzuk, megborsozzuk. Fakanállal jól összedolgozzuk, és ha olyan az állaga, mint a sűrű nokedlitésztáé, akkor rendben van. Ha ennél hígabb, adunk hozzá még egy-két evőkanál lisztet. A kikevert tésztát félrerakjuk, és amíg pár percet pihen, előkészülünk a többi hozzávalóval.

2

Az olajat egy nagy serpenyőbe öntjük, rádobjuk a felkockázott szalonnát. Mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg pörcösre nem pirul, aztán a kiolvadt zsírral együtt átöntjük egy jókora keverőtálba. Ide szedjük majd ki a megfőtt sztrapacskát. Ugyanebbe a tálba tesszük a juhtúrót a tejföllel, aztán a megpucolt, és finomra zúzott fokhagymagerezdeket is. Bőségesen megborsozzuk, de nem sózzuk meg, mert a juhtúró már önmagában is elég sós, majd az egészet összekeverjük, és félretesszük.

3

A sztrapacskafőzéshez egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, és ha már lobog, nagy lyukú nokedliszaggatón beleszaggatjuk a tésztát. De vigyázat, nem szabad egyszerre nekiveselkedni az összes tésztának, mert összetapadhatnak a galuskák! A műveletet 4-5 részletben érdemes elvégezni. Amikor a galuskák feljönnek a víz színére, adunk nekik még 2 percet, hogy belül is átfőjenek, aztán szűrővel kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és összeforgatjuk őket a tálban várakozó szalonnapörcös, juhtúrós keverékkel.

4

Ha a sztrapacskát nem esszük meg azonnal, kihűtjük, belesimítjuk egy 30×40 cm-es tepsibe, és elrakjuk a hűtőbe. Tálalás előtt bemelegítjük a sütőt 200 fokra. A frissiben készített sztrapacskának 15-20 percet adunk, hogy átsüljön, a hűtőből elővarázsoltnak pedig valamivel többet. Természetesen nagyon sok tejfölt és nagyon sok hideg sört kínálunk hozzá, mert így kerek a világ.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet