Elsőként lassú párolás, aztán ízes mázzal kenegetve sütés a forró sütőben: a siker két lépése. A kence ízesítésével nyugodtan kísérletezzünk!
Édes-csípős báránycsülök
Hozzávalók
- 4 darab báránycsülök
- 1+1 evőkanál olaj
- 2 fej vöröshagyma, felkarikázva
- 4 szárzeller, meghámozva és szeletekre vágva
- 6 gerezd fokhagyma, megtisztítva és szeletekre vágva
- 1 evőkanál koriandermag
- ½ evőkanál édesköménymag
- 1 dl száraz vermut
- ½ liter kacsazsír, megolvasztva
- 1 mandarin vékonyan lehámozott héja
- 2 szerecsendióvirág
- só
A kenéshez:
- 3 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál paradicsomsűrítmény, esetleg ketchup
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 mandarin leve
- 1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- 1-2 kávéskanál Cayenne bors, ízlés szerint
- 1 kávéskanál só
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 140 fokra. Egy akkora, sütőben is használható edényben, amelyben passzentosan elférnek egymás mellett a csülkök, felhevítjük az olajat. Beleszórjuk a zöldségeket, megsózzuk, és néha megkeverve 5 perc alatt megpirítjuk. Szűrőkanállal kivesszük és félretesszük őket.
A báránycsülköket alaposan megsózzuk, és 2 részletben körbepirítjuk egy újabb evőkanál olajon. Az edénybe visszakanalazzuk a pirított zöldségeket.
Hozzászórjuk a koriandert és az édesköményt, illatozásig hevítjük, majd beleöntjük az edénybe a vermutot. Hagyjuk felforrni, majd a húsok ⅔-áig felöntjük az olvadt kacsazsírral.
Addig melegítjük, amíg a zsír enyhe, gyöngyöző forrásba nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a mandarinhéjakat és a szerecsendióvirágot. Lefedjük, és az előmelegített sütőbe tesszük.
2,5-3 órán keresztül sütjük. Közben egy 20x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és egy kisebb tálban alaposan elkeverjük a máz hozzávalóit.
Az idő leteltekor az edényt kivesszük a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben a sütő hőmérsékletét 200 fokra emeljük.
Amikor már kellően megdermedtek a csülkök, óvatosan átemeljük őket az előkészített, sütőpapíros tepsire. (A felhasznált zsiradékot leszűrve eltehetjük későbbi újrafelhasználásra. A zöldségeket kidobjuk.)
Alaposan megkenjük a csülköket a mázzal, és a tepsit a felforrósított sütőbe toljuk. Addig sütjük, közben 3-4 percenként újra és újra megkenve a mázzal, míg az sűrű, karamelles krémként nem vonja be a húsokat. Ehhez összesen kb. 20 percre van szükség. Rövid pihentetés után tálalhatunk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.