Főételek

Csendőrsapka

Ez a tartalmas, „van benne anyag” étel Lecce környékéről származik, és elég munkás, mert a hozzávalókat külön-külön kell előkészíteni. Viszont abszolút megéri a munkát: miután megsütöttük tesztkonyhánkban, sáskahadként falta föl a szerkesztőség. Nevét a délolasz csendőrsapkák formájáról kapta, és régebben a farsangi időszak jellegzetes fogása volt. Burratát csak néhány helyen kapni itthon hozzá, ám mozzarellát sok helyen.

Csendőrsapka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1-2 késhegynyi frissen őrölt bors
  • ¾ dl olívaolaj
  • 1 dl víz
  • A töltelékhez:

  • 3 tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 db 35 dkg-os padlizsán, a végei nélkül 2 cm vékonyan felkarikázva
  • 1 db 35 dkg-os cukkini, a végei nélkül 2 cm vékonyan felkarikázva
  • 3½ dl + 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg penne
  • 50 dkg paradicsomszósz
  • 25 dkg burrata vagy mozzarella, lecsepegtetve és felcsíkozva
  • 10 dkg pecorino vagy más érlelt juhsajt, megreszelve
  • 2 evőkanál morzsolt oregánó
  • 4 evőkanál friss petrezselyem, aprítva
  • A nyújtáshoz:

  • kevés finomliszt
  • Az összeállításhoz:

  • 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
  • A tetejére:

  • 1 tojássárgája 2 evőkanál vízzel elhabarva

Elkészítés

1

A tésztához a lisztet sózzuk-borsozzuk, összegyúrjuk a többi hozzávalóval, majd folpakba csomagolva 1 órán át pihentetjük a konyhapulton.

2

A töltelékhez a tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk és felkarikázzuk.

3

Megsütjük a padlizsánt és a cukkinit. Ehhez a lisztet sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a zöldségszeleteket, aztán lerázzuk róluk a felesleget, és a padlizsánt meg a cukkinit külön-külön megsütjük 3½ dl felforrósított olajban egy 25 cm átmérőjű serpenyőben. A padlizsán oldalanként 2-3 perc alatt, a cukkini kb. 5 perc alatt sül meg mérsékelt tűzön, de egyszerre mindig csak annyi zöldséget tegyünk az edénybe, amennyi kényelmesen belefér. Ezután papírtörlőn felitatjuk róluk a felesleges olajat, és mindet nagy falatnyi darabokra vágjuk.

4

A darált húshoz a hagymát egy 24 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk 2 evőkanál olajon, közben sózzuk, borsozzuk, aztán hozzáadjuk a fokhagymát. Jöhet bele ½ perc múlva a darált hús, újra sózzuk, borsozzuk, és kevergetve, lefedve bő 10 perc alatt megpároljuk.

5

A pennét enyhén sós, lobogva forró, bő vízben kifőzzük a csomagolásán jelzett idő alatt. Leszűrjük, és egy nagy tálban összeforgatjuk a paradicsomszósszal. Miután kihűlt, hozzákeverjük a sült padlizsánt, a sült cukkinit, a megpárolt darált húst, a felcsíkozott mozzarellát, a reszelt juhsajt felét, az oregánót és a petrezselymet.

6

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es tepsire.

7

A tésztát elosztjuk 1/3–2/3 arányban: a nagyobból lesz a lepény alja, a kisebből a teteje. A nagyobbikat kinyújtjuk egy 35 cm átmérőjű körlapra.

8

A kinyújtott tésztát átemeljük a tepsire. Rápakoljuk egyenletes rétegben a töltelék felét úgy, hogy körben üresen hagyunk egy 5 cm-es peremet, majd szétterítjük rajta a felkarikázott főtt tojást, aztán rápakoljuk a maradék tölteléket, és megszórjuk a maradék reszelt juhsajttal.

9

A töltelékes tészta üresen hagyott peremét megkenjük tojásfehérjével. Ezután kinyújtjuk a kisebb adag tésztát 30 cm átmérőjű körlapra, betakarjuk vele a tölteléket, majd az alsó, tojásfehérjés tészta peremét visszahajtjuk, hogy odatapadjon a felső tésztára.

10

A lepény külsejét lekenjük vízzel hígított tojássárgájával, aztán a tetején, középen vágunk a tésztába egy 2 cm hosszú, kereszt alakú hasítékot, és egy fakanál nyelével kitágítjuk 4 cm átmérőjűre.

11

A lepényt 30 perc alatt megsütjük, majd rácsra téve kihűtjük.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet