Bár India legnagyobb részén nem esznek marhahúst, egyes területeken, például ahol mozlimok élnek, gyakran és sokféleképpen elkészítve fogyasztják. Mi is csak ámultunk-bámultunk a tesztkonyhában, mennyire finom ez az étel, sőt miként lehet, hogy csupán 400 kalória adagonként, amikor ennyire selymes és dús a mártása? Pedig ez a helyzet, hiszen a borjúmáj alacsony kalóriatartalmú húsféle, és mint ilyen, örömteli változatosságot jelent a fogyókúrában a sok megszokott csirke-pulyka után.
Borjúmáj kasmíri módon
Hozzávalók
- 45 dkg borjúmáj
- 2 dkg finomliszt
- 1½ evőkanál currypor
- 8 dkg sűrített paradicsom
- 7 dkg csípős mangóchutney (pl. Patak’s)
- 2 dl 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín
- 1 fej (7½ dkg) vöröshagyma, felaprítva
- 5 dkg vaj
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
A májat 5×0,5 cm-es csíkokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a curryporral, ráhintjük a májcsíkokra, és összeforgatjuk vele.
A vajat megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, aztán mérsékelt lángon megforrósítjuk, és a májat 5 perc alatt kevergetve megsütjük benne. Szűrőlapáttal átszedjük egy tálra, és sózzuk-borsozzuk.
A serpenyőben maradt vajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és 2 percig kevergetjük mérsékelt tűzön, amíg kicsit megkaramellizálódik. Ekkor hozzávegyítjük a mangóchutneyt és a tejszínt, majd az egészet kavargatva 1 perc alatt összefőzzük.
A mártásba visszatesszük a májcsíkokat, és átmelegítjük benne.
Megjegyzés
4 nagy adag lesz belőle. (1 adag: 389 kcal)