Főételek

Bigos

Hagyományos lengyel téli étel, bár egyesek szerint inkább litván, és minden családban másképp készítik. Elengedhetetlen elemei a káposzta, a hús, a kolbász, a gomba és egy kevés méz. Sok helyen aszalt gyümölccsel is dúsítják. Rozskenyérrel vagy krumplival szokás enni, mellé jégbe hűtött vodka jár. Karácsony második napján, december 26-án különös előszeretettel fogyasztják, mert előre megfőzhető, és annál finomabb, minél többször melegítik.

Bigos

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 5 dkg szárított erdei gomba
  • 20 dkg szalonna
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 vöröshagyma
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 15 dkg magozott, aszalt szilva
  • 50 dkg pulykamellfilé
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 dl száraz fehér bor
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál köménymag
  • 4 db babérlevél
  • 1 evőkanál méz
  • A tálaláshoz:

  • 2-3 dl tejföl

Elkészítés

1

A szárított gombát annyi vízben, amennyi ellepi, 15 percen át forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Közben előkészítjük a többi hozzávalót: a szalonnát felkockázzuk; a füstölt kolbászt 1 cm vékonyan felkarikázzuk; a megpucolt vöröshagymát apróra vágjuk; a savanyú káposztát alaposan átöblítjük, kinyomkodjuk; az aszalt szilvát pici darabkákra vágjuk; a húst ujjnyi csíkokra szeljük, sózzuk-borsozzuk.

2

A felforralt erdei gombát leszűrjük, a levét megőrizzük, és a gombát körömnyi falatokra vágjuk. Ezután laza szövésű textíliát, pl. pelenkát fektetünk egy szűrőbe, és apránként átcsurgatjuk rajta a gomba főzővizét. Kimérünk belőle 1 dl-t – a többire nincs szükség –, és összekeverjük a borral.

3

A szalonnakockákat egy 28 cm átmérőjű, 10 cm magas peremű, vastag aljú lábosban mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és az edényben maradt zsiradékot nagy lángon megforrósítjuk. Ezen 2-2 perc alatt, 2 adagra elfelezve, kevergetve megpirítjuk együtt a pulykacsíkokat és a kolbászkarikákat, majd az összes húst és kolbászt visszapakoljuk a lábosba. Hozzákeverjük a hagymát, a savanyú káposztát, a gombát, az aszalt szilvát, a gomba főzővizével hígított vörösbort, a köménymagot, a babérleveleket és a mézet.

4

Az ételhez annyi vizet öntünk, amennyi épp ellepi, finoman megsózzuk, kifejezetten erősen megborsozzuk, és nagy lángon 2 percig forraljuk. Ezután lefedjük, és mérsékelt tűzön, néha megkeverve, 30 percig főzzük. Végül lekapjuk róla a fedőt, belekeverjük a szalonnapörcöket, és nagy lángon 1-2 percig kevergetjük még, hogy elkészüljön. Tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet