Főételek

BBQ – Kentucky oldalas

A BBQ 4 alapszabálya: 1. Válasszunk húst! Barbecue céljára talán a legfinomabb, de mindenképp a leggyakrabban használt húsféle a sertésoldalas. 2. Ahhoz, hogy ebből a csontos, néhol inas, elég zsíros húsféléből lágy, omlós végeredmény legyen, megfelelő ízesítés mellett sütőben készítjük majdnem készre. Itt az időtartamot és a hőmérsékletet is pontosan ellenőrizni tudjuk, garantálva a sikert. 3. Az intenzív ízek eléréséhez fűszerkeverékkel vagy ízes kencével kezeljük az előpárolt húst. 4. A füstös-szabadtéri ízt nyílt tűzön kapja meg, rövid idő alatt. Ekkor csak annyi hőre és időre van szükség, hogy a már tulajdonképpen elkészült hús átmelegedjen, és megszerezze ízletes, pirult kérgét.

BBQ - Kentucky oldalas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 kg sertésoldalas
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj a pirításhoz
  • Az előfőzéshez:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 nagyobb ág rozmaring
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 csillagánizs
  • 10 szem fekete bors
  • A kencéhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl ketchup
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 dl keményítőszirup
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál cayenne bors
  • 1 evőkanál almaecet
  • 2 dl paradicsomlé

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 120 fokra. A húst két darabra vágjuk, alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat felhevítjük egy akkora tűzálló serpenyőben, amelyben elférnek a húsok. Mindkét oldalukat nagy tűzön barnára pirítjuk, és egyelőre edényestől félretesszük.

2

A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és az előfőzéshez szükséges többi hozzávalóval együtt az edénybe szórjuk a hús mellé. Ügyeljünk arra, hogy a hús a csontos felével felfelé feküdjön, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Közepes tűzön addig melegítjük, amíg bugyogni nem kezd. Ekkor alaposan lezárjuk alufóliával, és a sütőbe tesszük 3 órára.

3

Az idő leteltével a húsokat kiemeljük, és egy jól záródó dobozban a hűtőben tartjuk felhasználásig. (1-2 nap, fagyasztva akár 2 hónap.)

4

Elkészítjük a kencét. A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy kisebb lábosban elkeverjük az összes többi hozzávalóval. Kis lángon addig forraljuk, amíg az ecet szúrós szaga elillan. Felhasználásig félretesszük. (Zárható edényben, hűtőben 2 hétig is eltartható.)

5

Eljött a szabad tér ideje. Fontos, hogy olyan sütőt használjunk, amelynek van fedele! Tüzet rakunk a tűztér egyik felében, a másik oldalra, azaz nem közvetlenül a tűz fölé kerülnek majd a húsok. Amikor a faszén már fehéren parázslik, jöhetnek is. Sózzuk, majd bőségesen bekenjük őket a kencével. Ezt a sütés alatt még 4-5-ször megismételjük. A sütőt lefedve, hőmérséklettől függően 15–20 perc alatt készre sütjük, és rövid pihentetés után tálaljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet