Falatok

Spanakopita

Szó szerinti jelentése: spenótos pite, és valóban nem több, nem kevesebb ez az étel. Ha jó minőségű, friss zöldekkel és krémes fetával készül, az egyik legjobb parti- vagy piknikkaja.

Spanakopita

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 35 dkg friss spenót, leszárazva
  • 1 csokor friss kapor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma fehér része, apróra vágva
  • frissen őrölt bors
  • 25 dkg feta sajt
  • 1 tojás néhány csepp citromlé
  • 2 csomag 6 lapos réteslap (2×15 dkg)
  • A kenéshez:

  • 10 dkg vaj, megolvasztva

Elkészítés

1

A töltelékhez a spenótot blansírozzuk, alaposan kinyomkodjuk, majd a kaporral együtt apróra vágjuk.

2

A felforrósított olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát egy serpenyőben. Rádobjuk a kapros spenótot, megborsozzuk, és 2-3 perc alatt megpároljuk, majd lehúzzuk a tűzről.

3

A fetát egy tálban villával összetörjük. Hozzákeverjük a tojást.

4

A fetás-tojásos keveréket a kapros-hagymás spenóthoz keverjük. Megcsepegtetjük kevés citromlével.

5

A réteslapokat, anélkül hogy kihajtogatnánk őket, felvágjuk 5 cm széles tekercsekre. Magunk elé veszünk egy tekercset, a többit nedves konyharuhába csomagolva félretesszük.

6

A tekercset kihajtogatjuk, és egymásra teszünk 2-2 csíkot, így 3 rétescsík lesz előttünk. Mindegyik réteget alaposan megkenjük olvasztott vajjal.

7

A csíkok aljára teszünk 1-1 teáskanál tölteléket, és 45 fokban elkezdjük a tésztát felhajtogatni, hogy a végén szabályos kis háromszöget kapjunk. Ugyanígy elkészítjük az összes többi háromszöget.

8

A háromszögeket sütőpapíros tepsire fektetjük. A tetejüket olvasztott vajjal megkenjük, és 180 fokon 15–20 perc alatt ropogósra sütjük.

Megjegyzés

48 kis háromszög lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet