A lángos története egyidős a kenyérsütéssel. Kezdetben kemencében készült: ha maradt a megkelt kenyértésztából, kézzel kihúzkodták és a kemence elülső részén, a parázson megsütötték. Mindenki legnagyobb örömére gyorsan készen lett. Magyarországon tejföllel, lekvárral megkenve ették. Amikor a házi kenyérsütés hagyománya megszűnt, a lángost forró zsiradékban kezdték el kisütni. Emiatt kicsit lágyabb lett a tésztája, mint a kenyéré.
Káposztás lángos
Hozzávalók
- 3 dl langyos víz
- 3 dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 3 teáskanál só
A párolt káposztához:
- 50 dkg reszelt fehérkáposzta
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál cukor
A sütéshez:
- 1 liter olaj
Elkészítés
Elkészítjük a párolt káposztát. Ehhez a káposztát lereszeljük, majd elkeverjük 1 evőkanál sóval és kb. 20 percig állni hagyjuk, hogy a levét kiengedje.
A káposztát kinyomkodjuk. Az olajat felmelegítjük egy kb. 26 cm átmérőjű edényben, és a káposztát lefedve, néha megkeverve, mérsékelt tűzön puhára pároljuk rajta 10 perc alatt. Elvegyítjük benne a cukrot, és fedő nélkül tovább főzzük kb. 5 percig nagy lángon, hogy a cukor elolvadjon, enyhén megkaramellizálódjon. Lehúzzuk a tűzről, megborsozzuk, aztán kihűtjük.
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd jól belekeverjük, de felfuttatni nem kell.
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, aztán hozzáöntjük az élesztős vizet. Dagasztókaros robotgéppel kb. 7 perc alatt tésztát készítünk belőle. Végül a géppel hozzádolgozzuk a kihűlt káposztát is.
A tésztát konyharuhával letakarva 40-45 percig langyos helyen pihentetjük.
A pihentetett tésztából enyhén olajos kézzel 10 egyenlő méretű gombócot formázunk, amelyeket vékonyan megolajozott tálcán 10-15 percig pihentetünk. Letakarni nem szükséges, hiszen a tészta felülete olajos.
Közben a sütéshez 3 cm-es rétegben olajat forrósítunk 170 fokra egy 30 cm átmérőjű lábosban. Ezután a tésztagombócokat olajos kézzel kihúzkodjuk kb. 15 cm átmérőjű körlapra, majd a bő, forró olajba csúsztatjuk, és oldalanként jó 2-2 perc alatt megsütjük. (Ha a nyújtás végén kicsit oválisra húzzuk a lángosokat, akkor egyszerre 2 lángost tudunk sütni egy ekkora edényben anélkül, hogy az olajat túlságosan lehűtenénk.)
Sütés közben a lángosokat gyakran az olaj alá nyomkodjuk egy fakanállal, ettől lesz szép, hólyagos a felületük. Végül húsfogóval kiemeljük a forró olajból, és papírtörlőn felitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.
Megjegyzés
10 db lesz belőle.