Falatok

Káposztás, gombás lepény

Lengyelül kulebiak minden, ami két tésztaréteg között van. A szó jelentése csak annyi: lepény vagy pite. Karácsonykor szokás feltekerni a megtöltött tésztát, így látványosabb lesz. Az év más részében viszont gyakori, hogy csak kettévágják a tésztát alsó és felső lapra, közé tölteléket simítanak, aztán tepsiben vagy kerek formában megsütik. A káposztás tölteléknek előnyére válik, ha áll egy napot, ezért érdemes előre elkészíteni. Ha pedig nem karácsony estéjén tálaljuk, vagy nem böjti ételnek szánjuk, húsos töltelékkel is bélelhetjük. Finom bele a hagymás alapon előpirított, szétmorzsolt kolbászhús, amelyet tejföllel lazítunk, és friss petrezselyemmel ízesítünk.

Káposztás, gombás lepény

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 1,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl langyos tej
  • 1 tasak (7 g) szárított élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors
  • 5 dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
  • A töltelékhez:

  • 2 fej vöröshagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • ½ dl olaj
  • 60 dkg friss, vegyes erdeigomba, megtisztítva és vékonyra szeletelve
  • 50 dkg savanyú káposzta, átmosva és kinyomkodva
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál cukor
  • A tál kikenéséhez:

  • 1 evőkanál olvasztott, kihűlt vaj
  • A nyújtáshoz:

  • kevés finomliszt
  • A kenéshez:

  • 1 tojás, villával elhabarva

Elkészítés

1

A tésztához a cukrot belekeverjük a tejbe, aztán belevegyítjük az élesztőt is. Félretesszük pár percre, hogy az élesztő felhabosodjon a cukros tejben.

2

A lisztet meglangyosítjuk a mikrohullámú sütőben, majd átszórjuk egy tálba, és hozzákeverjük a sót, a borsot. Hozzáöntjük a felhabosodott élesztős tejet és az olvadt vajat. Dagasztókaros robotgéppel kb. 7 perc alatt tésztát készítünk belőle.

3

Kikenünk olvasztott vajjal egy tálat, áttesszük bele a kidagasztott tésztát, és átforgatjuk, hogy a külseje mindenhol vékonyan vajas legyen. A tésztabuci közvetlen felületére folpakot nyomkodunk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

4

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A hagymát mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztjuk az olajon egy kb. 24 cm átmérőjű, 4 literes lábosban. Hozzátesszük a gombát, kevergetve pároljuk vele kb. 5 percig, aztán hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a cukorral, és lefedve, néha megkeverve 30 perc alatt készre pároljuk. Ezután kihűtjük.

5

A megkelt tésztát enyhén lisztes deszkán átgyúrjuk. Félreteszünk belőle egy kb. 10 dkg­-os darabot a díszítéshez, majd a maradék tésztát 30×20 cm-­es, 0,5 cm vékony téglalapra nyújtjuk.

6

A kinyújtott tésztán szétkenjük a káposztás tölteléket, de a széleken üresen hagyunk egy 2­2 cm-­es peremet. Az üresen hagyott részeket vékonyan megkenjük a villával elhabart tojással, majd a tésztát feltekerjük, és a két végét összenyomkodjuk. A tetejét vékonyan megkenjük a tojással.

7

A félretett tésztát 0,5 cm vékony lapra nyújtjuk, és süteménykiszúróval díszeket szúrunk ki belőle (falevelet, szívet, csillagot stb.). A kiszúrt darabokat finoman a tésztára nyomjuk. Ezután a tésztatekercset megint megkenjük vékonyan a tojással.

8

A tésztatekercset meleg helyen kb. 30 perc alatt megkelesztjük.

9

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm­-es tepsibe. 10 A tésztatekercset ráhelyezzük a tepsire, és 40–45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tepsistül rácsra tesszük, és azon langyosra hűtjük.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet