Falatok

Hagymás pogácsa

Hagymás pogácsa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • ½ dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 20 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • A töltelékhez:

  • 3 db lila hagyma, vékonyra felkarikázva
  • 5 dkg vaj
  • A nyújtáshoz:

  • finomliszt
  • A tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítés

1

A töltelékhez a hagymát sózzuk, a vajon puhára pároljuk és kihűtjük.

2

A tésztához a tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük.

3

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a vajjal. Közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és a tejben felfuttatott élesztőt.

4

Összegyúrjuk. Kissé lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Letakarjuk, és 15–20 percig pihentetjük.

5

A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, a hagymával töltjük és hajtogatjuk. A kinyújtott tésztán elkenjük a töltelék 3/4-ét. Ezután a tésztát gondolatban függőlegesen elharmadoljuk, és a bal szélső tésztadarabot a középsőre hajtjuk, majd annak tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott hosszú tésztacsíkot megkenjük a maradék töltelékkel. A tészta felső harmadát visszahajtjuk a közepéig, majd az alsó harmadát is a közepéig. Végül középen összecsukjuk, mint egy könyvet. Lazán folpakba csomagoljuk, és legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

6

Sütés előtt a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk, és kb. 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt 180 fokra előmelegítjük.

7

A megkelt pogácsákat felvert tojással lekenjük, és a forró sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés

Kb. 85 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet