Olaszországban a maradék kenyér hagyományos és okos felhasználása, hogy apró pirítósokat sütnek belőle, majd megkenik különböző kencékkel. Általában ciabattából készítik, de a gyors tempó kedvéért most kegyes csalással lecseréltem az olasz kenyérfélét francia bagettre. Igaz, így nem teljesen autentikus, viszont jóval haladósabb a szeletelés.
Crostini sonkával és bazsalikomos mascarponeval
Hozzávalók
- 1 bagett (kb. 52 cm hosszú)
- 1 dl olívaolaj
- 14 szelet (kb. 20 dkg) pármai vagy pármai jellegű sonka
A mascarponés krémhez:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg őrölt dió
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A mascarponés krémhez a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A bazsalikomot apróra vágjuk. Ezután a mascarponét, a fokhagymát, a bazsalikomot és az őrölt diót összekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk.
A kenyeret a két vége nélkül 28 db kb. 1½ cm vékony szeletre vágjuk. A szeleteket sütőpapírral fedett, 30×40 cm-es tepsin egymás mellé fektetjük, és mindkét oldalukon megkenjük olívaolajjal.
A kenyérszeleteket 5 perc alatt aranybarnára sütjük a sütőben, majd kihűtjük.
A kenyérszeleteket megkenjük a bazsalikomos mascarponéval, és mindegyikre ráhelyezünk 11 félbetépett sonkát.
Megjegyzés
6 adag (28 db) lesz belőle.