Falatok

Aszalt szilvás húsgombócok

A gyömbéres, fokhagymás, enyhén csípős szilvaszósz a kínai konyha gyönyörteljes adománya. Általában olajban sült ételek mellé adják, mint amilyen a tavaszi tekercs. Innen ugrott be, jó lenne kipróbálni valamilyen húshoz is. És ha már a szószban szilva volt a főszereplő, gondoltam, mutassa meg magát a gyümölcs az apró húsgombócokban is. Házibuli kaja, de az ízesebb kategóriából.

Aszalt szilvás húsgombócok

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A szószhoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 friss, piros chilipaprika
  • 1 kisebb narancs
  • 10 dkg méz
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 üveg 70 dkg-os magozott szilvabefőtt
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 kávéskanál kínai ötfűszer-keverék
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj
  • A húsgombócokhoz:

  • 10 dkg magozott aszalt szilva
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg szikkadt kenyérbél
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 púpos kávéskanál só
  • ¼ kávéskanál csípős, őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • ¼ kávéskanál őrölt fahéj
  • A sütéshez:

  • 2-3 dl olaj

Elkészítés

1

A szószhoz a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, a chilipaprikákat kimagozzuk, felcsíkozzuk, a narancs héját megreszeljük. A mézet és a borecetet összekeverjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és mérsékelt tűzön 10 percig főzzük, hogy elillanjon belőle az ecet szúrós szaga. Ekkor levével együtt hozzáadjuk a szilvabefőttet, 1 dl vizet és az összes többi hozzávalót, majd az egészet halk rotyogtatással 15 perc alatt összefőzzük.

2

Ezalatt haladunk tovább. A húsgombócokhoz az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, és ha már puha, leszűrjük, aztán szinte pépesre daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A szikkadt kenyérbelet darabokra tépkedjük, és morzsásra őröljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk, és a masszából 3½ cm átmérőjű gombócokat formázunk.

3

A sütéshez egy 26 cm átmérőjű serpenyőben kb. 1 cm-es rétegben olajat forrósítunk, 1 perc alatt megpirítjuk benne a húsgombócok ½-ét, majd mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt, néha átforgatva, átsütjük őket. Az elkészült adagot szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, és ugyanígy megsütjük a többi húsgombócot.

4

Tálalás előtt a szilvaszószt turmixgépben összepürésítjük, és külön tálkában a húsgombócok mellé kínáljuk, amelyekbe egy-egy koktélpálcikát szúrunk.

Megjegyzés

35 húsgombóc lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet