Előételek

Töltött szőlőlevél

Egy kerámiafedeles tepsi nem olcsó mulatság, de nyugodtan mondhatjuk, hogy még az unokáink is használni fogják. Az egyenletes hőleadás fantasztikusan omlós sülteket eredményez, és egy ilyen egyszerű húsmentes fogás elkészítésekor is nagyon hasznos.

Töltött szőlőlevél

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 2 + 1 evőkanál + ½ dl olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg rizs, átmosva és lecsepegtetve
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 5 dkg aszalt sárgabarack, kockákra vágva
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dkg fenyőmag, megpirítva
  • ¼ teáskanál chilipor
  • 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva
  • ½ csokor friss menta, apróra vágva
  • 1 citrom
  • kb. 50 db, sós lében eltett szőlőlevél

Elkészítés

1

Megforrósítunk 2 evőkanál olajat egy 2 literes lábasban, és 4-5 perc alatt megdinszteljük rajta a felaprított vöröshagymát. Hozzáforgatjuk a zúzott fokhagymát, és 1 perc sütés után rádobjuk a rizst. Megszórjuk az oregánóval, összeforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. kétujjnyira ellepje. Felforraljuk, aztán takarékra vesszük a lángot, és a rizst 10 percig lefedve főzzük. Ezután lezárjuk alatta a tüzet, és további 10 percig lefedve állni hagyjuk.

2

A szőlőleveleket közben hideg vízzel átöblítjük, kissé leszárítjuk.

3

Egy nagy tálba szórjuk az aszalt sárgabarackot, a mazsolát, a fenyőmagot, a chiliport, a felaprított petrezselymet és a mentát. Hozzákeverjük a főtt rizst, megsózzuk, és ráreszeljük a citrom héját.

4

Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, és 1 evőkanál olajjal kikenünk egy 25×35 cm-es fedeles mázas kerámiatepsit.

5

Magunk elé teszünk egy deszkát, kiterítünk rá egy szőlőlevelet (ha van rajta, levágjuk a szárát), és a közepére teszünk 1 csapott evőkanálnyi tölteléket. A levelek két oldalát ráhajtjuk, aztán alulról indulva feltekerjük. a kis tekercset a tepsibe tesszük úgy, hogy a levelek találkozása legyen alul. Ugyanígy megtöltjük az összes szőlőlevelet, és a tekercseket letesszük szorosan egymás mellé.

6

Egy kancsóban elkeverjük a maradék olívaolajat 5 dl vízzel és a citrom levével, majd a tekercsekre locsoljuk. a tálat lefedjük, és 1 órára betesszük a sütőbe. Ha kész, megvárjuk, amíg kihűl, és hidegen tálaljuk.

Megjegyzés

8–10 előételnyi adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet