Előételek

Sült cukkini tzatzikivel

Ahány taverna, annyiféle módon készítik. Van, ahol a sütés előtt simán lisztbe mártják a cukkinit, van, ahol sűrű palacsintatésztába, és a sörtésztás megoldás is népszerű. Nekem a legutóbbi változat jön be a legjobban. Viszont az ára miatt fölösleges olívaolajban sütni, és – bár eltérőek a vélemények – a füstpontja miatt sem föltétlenül tanácsos.

Sült cukkini tzatzikivel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tzatzikihez:

  • 7½ dl natúr joghurt
  • 35 dkg kígyóuborka
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • ½ dl extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál apróra vágott friss menta
  • 1 evőkanál apróra vágott friss kapor
  • só és frissen őrölt bors
  • A sült cukkinihez:

  • 1 kg cukkini, a végei nélkül 0,5 cm-es karikákra vágva
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1½ dl langyos víz
  • 1½ dl sör
  • só és frissen őrölt bors
  • A sütéshez:

  • 7 dl olaj

Elkészítés

1

Elsőként a tzatzikit készítjük el. A joghurtot egy vékony szövésű textíliával bélelt szűrőbe öntjük, alá tálat helyezünk, és a hűtőben 2 óra alatt lecsepegtetjük.

2

Az uborkát meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és kiskanállal kikaparjuk a magjait. Ezután lereszeljük a kézi reszelő nagy lyukú oldalán, majd egy tálban összekeverjük 1 evőkanál sóval, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Ezalatt rendesen levet enged.

3

Az uborkáról leöntjük a levét, és szűrőben, folyó víz alatt átmossuk. Jól kinyomkodjuk, majd papírtörlőn szétterítve megszárítjuk.

4

A lecsöpögött, sűrű joghurtot beleborítjuk egy tálba, és hozzákeverjük az uborkát, a fokhagymát, az olívaolajat, a mézet, az aprított zöldfűszereket és végül megborsozzuk. Megkóstoljuk, elég sós-e, és ha nem, megsózzuk. Tálalásig lefedve hűtőben tartjuk.

5

Jöhet a sült cukkini. A felkarikázott zöldséget 2 adagra osztjuk, és összekeverjük egy-egy nagy tálban 1-1 evőkanál sóval. Félretesszük 1 órára.

6

Amíg a cukkini besózva áll, a tésztához a lisztet, a szárított élesztőt, ½ teáskanál sót és 2 késhegynyi frissen őrölt borsot összevegyítjük egy tálban, majd kézi habverővel apránként hozzákeverjük a langyos vizet és a sört. Egynemű, a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát kapunk, majd ezt is félretesszük.

7

Ha letelt az 1 óra várakozás, a besózott cukkinit folyó víz alatt jól átöblítjük, aztán papírtörlőn alaposan megszárítjuk.

8

A sütéshez egy 25 cm átmérőjű, 3 literes lábosban 1,5 cm-es rétegben olajat melegítünk 180 fokra. A hőmérsékletét olajhőmérővel ellenőrizzük.

9

A cukkiniszeleteket belemártjuk a tésztába, és még a tál fölött lecsöpögtetjük róluk a felesleget, aztán a forró olajba dobjuk. Mérsékelt lángon oldalanként 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, de egyszerre csak 10-12 szeletet készítsünk, nehogy lehűljön az olaj. Az elkészült darabokról papírtörlőn felitatjuk a felesleges olajat, és sózzuk, borsozzuk. Tzatzikivel tálaljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet