Mindenki ismeri azt a fajta egybesült fasírtot, amelybe főtt tojásokat rejtenek. Ez a finomság ennek egy jóval elegánsabb verziója: ízes, roppanó külsejű húspástétom rejti a főtt tojást.
Skót tojás
Hozzávalók
- 6 tojás
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 evőkanál apróra vágott snidling
- 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- 1 kávéskanál angol vagy dijoni mustár
- késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dkg panko morzsa
A sütéshez:
- 5 dl napraforgóolaj
Elkészítés
A tojásokat hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a víz felforr, lefedjük az edényt, lezárjuk a tüzet, és legalább 10 percet állni-főni hagyjuk benne a tojásokat. Utána hideg víz alatt kezelhető hőmérsékletűre hűtjük, majd megtisztítjuk és félretesszük őket.
A darált sertéshúst egy közepes méretű tálban összekeverjük a zöldfűszerekkel, a mustárral és a szerecsendióval, majd sózzuk, borsozzuk. A húsmasszát 6-felé osztjuk, és vizes kézzel gombócokat formázunk belőlük, majd félretesszük őket. A lisztet és a panko morzsát egy-egy lapos tányérba öntjük.
Egy darab folpakot terítünk a munkapultra, és nedves kézzel ovális formára lapítunk rajta egy húsgombócot. Egy tojást megforgatunk a lisztben, és az előkészített húskeverék közepébe helyezzük. A folpak segítségével gondosan körbebugyoláljuk vele, hogy mindenhol takarja. A folpakot levesszük, az elkészített húsgolyót pedig megforgatjuk a pankóban, és félretesszük pihenni. Így járunk el a többi húsgolyóval és tojással is.
Egy 25 cm átmérőjű, magas falú edényben az olajat 150 fokra hevítjük, majd a bepanírozott tojásokat 2 adagban, többször megforgatva, 6-7 perc alatt aranybarnára sütjük. A megsült tojásos húsgolyókat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Azon melegükben, de langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk!
Megjegyzés
6 előételnyi adag lesz belőle.