Rozskenyérfalatok heringsalátával
Hozzávalók
- 10 dkg krumpli
- 15 dkg pácolt hering
- 5-5 dkg ecetes cékla és ecetes uborka
- 2 szál újhagyma
- 1 kisebb alma
- ízlés szerint friss citromlé
- só és frissen őrölt bors
- Az öntethez
- 3 evőkanál apróra vágott friss kapor
- 1-1 dl tejföl és habtejszín
- 1-2 kávéskanál mustár
- a tálaláshoz 40–50 dkg rozskenyér és néhány szál friss kapor
Elkészítés
A meghámozott krumplit 1 cm vékonyan felkarikázzuk, és enyhén sós, bő vízben harapni valóan puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, papírtörlőn szétterítve megszárítjuk.
A pácolt heringet, a céklát, az uborkát lecsepegtetjük, papírtörlővel szárazra töröljük. Az újhagymáról levágjuk a zöld szárát, csak a fehér kell. Az almát vékony cikkekre szeljük, megcsepegtetjük kevés citromlével.
A krumplit, a heringet, a céklát, az uborkát, az újhagymát és az almát egymás
után szinte olyan kicsire aprítjuk, mintha petrezselymet vágnánk. A céklát hagyjuk utoljára, mert az megszínezi a deszkát.
A felaprított hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban. Az öntet hozzávalóit kézi habverővel összehabarjuk egy másikban, majd átöntjük a nagy tálba.
A salátát sózzuk-borsozzuk, ízlés szerint citromlével ízesítjük. Alapos átkeverés után lefedjük, és hűtőben tartjuk, hogy összeérjenek az ízei. (Lezárt dobozban 1-2 napig állhat a hűtőben.)
A z 1 cm vékonyra szelt rozskenyérből 3,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kb. 80 db körlapot szúrunk ki. (Jól záródó nejlonzacskóban 1 napra hűtőbe tehetjük vagy 2 napra melyhűtőbe, aztán szobahőmérsékleten felengedjük.)
Tálaláskor a rozskenyérfalatokat megpakoljuk 1-1 teáskanálnyi heringsalátával és feldíszítjük egy-egy levélke kaporral. (1 órával korábban összeállítható.)
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.