Aki nem ismeri, milyen a sütőtök, ha nincs halálra sütve, hanem vékonyra szelve és épp csak megpárolva, annak nagyon ajánljuk, próbálja ki: olyan lesz, mintha egy új zöldséggel találkozna. Ami a csúcsfinom mogyoróolajat illeti, ezt a mélybarna, illatos zsiradékot az Őrségben egyre többen készítik házias módszerekkel, és végre néhány biobolt is elkezdte tartani.
Mogyorós sütőtöksaláta
Hozzávalók
- 2 dkg mogyoró
- 17½ dkg meghámozott, kimagozott sütőtök
- 2 teáskanál aprított, friss kakukkfűlevél
- só és frissen őrölt bors
- 2 teáskanál mogyoróolaj
- 2 evőkanál 100%-os ananászlé
A tálaláshoz:
- 2½ dkg buláta
Elkészítés
A mogyorót egy kis serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, mozsárban megtörjük.
A tököt uborkagyalun hajszálvékonyan felszeleteljük, gőz fölött enyhén megpároljuk, aztán a bulátán kívül az összes többi hozzávalóval összekeverjük. Sózzuk-borsozzuk, és ha nem fogyasztjuk azonnal, a hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk a bulátával.
Megjegyzés
1 adag lesz belőle. 1 adag: 348 kcal