Advent heteiben érdemes elkészíteni, mert úgy karácsonyra jól összeérik a hűtőben. Szerintünk érdemes mindjárt dupla adagban készíteni, mert annyira finom, csak aztán óvatosan „nyalogassák”, mert van ám ereje!
Tojáslikőr
Hozzávalók
- 0,5 liter tej
- 1 vaníliarúd
- 5 tojássárgája
- 25 dkg porcukor
- 2 dl 70 fokos alkohol (gyógyszertárban kapható)
Elkészítés
A tejet összemelegítjük a félbevágott, kikapargatott vaníliarúd magjaival és magával a rúddal is. Ha már majdnem forr, lezárjuk alatta a tüzet, és legalább 2 órát állni hagyjuk.
A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral. A vaníliás tejet újra felforrósítjuk, majd lassan, folyamatosan kevergetve ráöntjük a tojásos mixre. Az egészet visszaöntjük a lábosba, és 5-6 perc alatt, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
A krémet lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük az alkoholt, elkeverjük. Sűrű szitán átszűrjük, üvegbe töltjük. Legalább 1 hétig hagyjuk érlelődni a hűtőben.
Megjegyzés
Kb. 7 dl lesz belőle.