Egyéb

Sárgabaracklikőr

Balatoni kertünkben sok sárgabarack terem, és vagy lekvár lesz belőle, vagy ez a likőr. Vigyázat, nagyon becsapós ital, mert isteni, ezért rendesen itatja magát, viszont nem érződik rajta, mennyire erős. Pedig az, de a javából!

Sárgabaracklikőr

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 1½ kg sárgabarack, kimagozva és negyedekre vágva
  • 35 dkg nádcukor
  • 2 kezeletlen citrom krumplihámozó késsel vékonyan leszedett héja
  • 2 vaníliarúd, félbevágva
  • 1 liter vodka

Elkészítés

1

A feldarabolt sárgabarackot és a cukrot rétegesen belepakoljuk egy 5 literes, tiszta, zárható üvegbe, azaz „kovászos uborkás üvegbe”. Rádobjuk a citromhéjakat és a vaníliarudakat, majd egy hosszú nyelű fakanállal az egészet alaposan összeforgatjuk.

2

A lezárt üveget 1 napra sötét, hideg helyre állítjuk. Ezalatt a barack levet ereszt.

3

Másnap rátöltjük a barackra a vodkát, és megint jól összekeverjük az egészet fakanállal.

4

A lezárt üveget 3 hétre sötét, hideg helyre állítjuk. Ezalatt 2-3 naponta átkeverjük a tartalmát.

5

A 3 hetes érlelés után az italt átszűrjük, és tiszta, zárható palackokba töltjük. Hideg, sötét helyen tároljuk, akár 1-2 évig is. A felbontás után pedig hűtőben tartjuk.

Megjegyzés

kb. 1½ liter lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet