Egyéb

Rumos tojáslikőr

A kubai tojáslikőr neve magyar fordításban annyit tesz: az élet krémje. Sűrű, bársonyos kontyalávaló, és szinte felér egy desszerttel, elég csak ránézni a hozzávalók listájára. A kubai háziasszonyok karácsony körül otthon készítik, aztán üvegekbe töltik, és az ünnepek alatt kínálják a vendégeknek. Kapható készen is, de a házi változat mindig finomabb. Karácsonykor más országokban is hagyományos ital a tojáslikőr, az amerikai eggnogtól a mexikói rompope-on át a holland advocaatig. A magyarázat rá nem a karácsonyhoz fűződő szimbolikában keresendő, hanem jóval korábbról. A tojás az ugyancsak téli napfordulókor tartott, régebbi ünnepek termékenységijelkép-köréhez tartozik.

Rumos tojáslikőr

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 8 dl cukrozott sűrített tej
  • 6 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból)
  • 2½ dl fehér rum
  • A sziruphoz:

  • 6¼ dl víz
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 db 7 cm-es fahéjrúd
  • 1 citrom

Elkészítés

1

Először a szirupot készítjük el, mert hűlnie kell. A vizet, a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, az üres vaníliarudat és a fahéjat egy kb. 2 literes edénybe tesszük. A citromról krumplihámozó késsel vékonyan levágjuk a héjat, hozzáadjuk, és az egészet mérsékelt lángon kevergetve pár perc alatt összefőzzük, hogy a cukor felolvadjon.

2

A szirupot lehúzzuk a tűzről, és lefedve kihűtjük.

3

A cukrozott sűrített tejet gőz fölött kevergetve forróra melegítjük. A tojássárgájákat kézi habverővel simára dolgozzuk egy tálban, és folyamatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk a sűrített tejet. Megvárjuk, amíg kihűl.

4

A kihűlt szirupot átszűrjük, majd a tojássárgájás sűrített tejjel és a rummal együtt összeturmixoljuk. Üvegekbe töltjük, tálalásig a hűtőben tartjuk, és apró poharakban szétosztva kínáljuk. (2 hétig eláll a hűtőben.)

Megjegyzés

12 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet