Ez a házi likőr karakteresen gyümölcsös, és nincs benne semmi mesterséges aroma vagy színező, csak természetes íz, íz, íz. Kávé mellé vagy téli hidegben 0lefekvés előtt, mint „jó éjszakát” kupica működik a legjobban. Készíthetjük magunknak, de karácsonyi ajándéknak is tökéletes.
Mandarinlikőr
Hozzávalók
- 6 mandarin (kb. 15 dkg-os darabok)
- 6 szem szegfűszeg
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 vaníliarúd
- kb. 1 l vodka
- 35 dkg cukor
- 1½ dl víz
Elkészítés
A mandarint enyhén szappanos meleg vízben átmossuk, alaposan leöblítjük, szárazra töröljük. Mindegyikbe egy-egy szem szegfűszeget döfünk, és beletesszük egy 13 cm átmérőjű, 22 cm magas, zárható üvegbe.
A koriandermagot egy pici serpenyőben nagy lángon pár másodpercig kevergetve hevítjük, aztán átöntjük egy tálkába, és ha kihűlt, rászórjuk a mandarinra. A vaníliarudat félbevágjuk, az is mehet a mandarinokhoz. Az egészet felöntjük vodkával, hogy ellepje, és 7-10 napig állni hagyjuk.
Miután a likőr összeért, átszűrjük, ehhez a szűrőbe előtte laza szövésű textíliát (pl. hagyományos pelenkát) helyezünk. Ezután a cukrot és a vizet kevergetve összefőzzük, kihűtjük, majd a likőrhöz adjuk.
A likőrt üvegekbe töltjük, felcímkézzük, és (ajándékozásig) a hűtőben tartjuk.
Megjegyzés
Kb. 1 l lesz belőle.