Egyéb

Mandarinlikőr

Ez a házi likőr karakteresen gyümölcsös, és nincs benne semmi mesterséges aroma vagy színező, csak természetes íz, íz, íz. Kávé mellé vagy téli hidegben 0lefekvés előtt, mint „jó éjszakát” kupica működik a legjobban. Készíthetjük magunknak, de karácsonyi ajándéknak is tökéletes.

Mandarinlikőr

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 6 mandarin (kb. 15 dkg-os darabok)
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 1 vaníliarúd
  • kb. 1 l vodka
  • 35 dkg cukor
  • 1½ dl víz

Elkészítés

1

A mandarint enyhén szappanos meleg vízben átmossuk, alaposan leöblítjük, szárazra töröljük. Mindegyikbe egy-egy szem szegfűszeget döfünk, és beletesszük egy 13 cm átmérőjű, 22 cm magas, zárható üvegbe.

2

A koriandermagot egy pici serpenyőben nagy lángon pár másodpercig kevergetve hevítjük, aztán átöntjük egy tálkába, és ha kihűlt, rászórjuk a mandarinra. A vaníliarudat félbevágjuk, az is mehet a mandarinokhoz. Az egészet felöntjük vodkával, hogy ellepje, és 7-10 napig állni hagyjuk.

3

Miután a likőr összeért, átszűrjük, ehhez a szűrőbe előtte laza szövésű textíliát (pl. hagyományos pelenkát) helyezünk. Ezután a cukrot és a vizet kevergetve összefőzzük, kihűtjük, majd a likőrhöz adjuk.

4

A likőrt üvegekbe töltjük, felcímkézzük, és (ajándékozásig) a hűtőben tartjuk.

Megjegyzés

Kb. 1 l lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet