Egyéb

Fűszeres-mazsolás buci

Ez az eredeti nevén hot cross bunnak hívott finomság régi angol húsvéti étel, hagyományosan nagypénteken fogyasztották. Valószínűleg ezért került rá a keresztmotívum. Azon melegében, vajjal-lekvárral megkenve is pazar, de mivel nem túl édes, bármelyik sonkához is kiválóan passzol.

Fűszeres-mazsolás buci

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 45 dkg finomliszt
  • 1 dkg só
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
  • ¼ kávéskanál őrölt gyömbér
  • ¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2½ dl langyos tej
  • 1 nagy tojás
  • 10 dkg vaj, langyosra olvasztva
  • 10 dkg mazsola
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2½ dkg kandírozott citrushéj, apróra vágva
  • A díszítéshez:

  • 5 dkg liszt
  • ½ dl víz
  • ½ evőkanál cukor
  • A mázhoz:

  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 1 evőkanál víz
  • A tepsi kikenéséhez:

  • 2 evőkanál puha vaj
  • A gyúródeszka lisztezéséhez:

  • kevés finomliszt

Elkészítés

1

A tésztához a lisztet, a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a fűszereket egy nagy keverőtálba szórjuk, és fakanállal alaposan összekeverjük. Hozzáöntjük a langyos tejet, ráütjük a tojást, majd dagasztókaros robotgéppel 3-4 perc alatt alaposan kidagasztjuk.

2

A langyos, folyós vajat kanalanként a masszához adjuk, ügyelve, hogy a következő adag mindig csak akkor jöjjön, ha az előzőt már felvette a tészta.

3

Végül a mazsolát, a narancs reszelt héját és a kandírozott citrushéjakat is a masszába dolgozzuk. Bársonyosan puha, leheletnyit ragadós tésztát kapunk. Enyhén nedves konyharuhával lefedjük, és meleg helyen körülbelül 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

4

A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk. Ezután 12 egyenlő részre osztjuk, a tésztaadagokat pedig kerek labdákká gyúrjuk. Kivajazunk egy kb. 20×30 cm-es, 7-8 cm magas falú tepsit vagy kerámia sütőformát, és a labdacsokat hármas sorokban sorakoztatva belepakoljuk. Nem baj, ha összeérnek. Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 30 percen keresztül kelni hagyjuk őket.

5

Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütemény tetejére kerülő kereszthez a lisztet a vízzel és a cukorral csomómentesre keverjük. Egy vékony csőrrel felszerelt habzsákba vagy egy éppen csak levágott sarkú nejlonzacskóba kanalazzuk, és a megkelt bucik tetejére egymást derékszögben metsző vonalakat nyomunk a fehér pépből.

6

Az előmelegített sütőben 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük a bucikat. Közben a baracklekvárt egy kis edényben összemelegítjük a vízzel, botmixerrel pürésítjük, és a megsült kalácsokat azonnal megkenjük vele.

7

Rácson hűlni hagyjuk, és tálaláskor, ha összetapadtak, a sorok között késsel végigvágva elválasztjuk őket egymástól.

Megjegyzés

12 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet