Kínálhatjuk aperitifként önmagában, ízesíthetünk vele pezsgőt, adhatjuk vadhúsok, sajtok mellé is. Magunk készítette konyhai ajándéknak is tökéletes!
Feketeribizli-likőr
Hozzávalók
- 60 dkg fekete ribizli
- 8 dl vodka
- 20 dkg cukor
Elkészítés
A fekete ribizlit megtisztítjuk, hideg vízzel leöblítjük. Széles szájú, jól zárható befőttesüvegbe tesszük, fakanállal kissé összetörjük, és ráöntjük a vodkát.
Az üveget lezárjuk, és 2 hónapig hűvös, sötét helyen érleljük, közben többször meg-megrázogatjuk.
Az idő elteltével az alkoholos keveréket egy sűrű szövésű textillel bélelt szűrőbe öntjük. A gyümölcshúst alaposan kinyomkodjuk, az alkoholos levet pedig egy kb. 2 literes tálban felfogjuk.
Egy kis lábosban 1 dl vizet forralunk, hozzáadjuk a cukrot, és 2-3 perc alatt sűrű sziruppá főzzük.
A forró cukorszirupot a fekete ribizlis vodkához keverjük. A likőrt sterilizált üvegbe (akár több kicsibe) töltjük, és légmentesen lezárjuk. Hűvös helyen legalább 2 hétig tovább érleljük, mielőtt megkóstolnánk.
Megjegyzés
Kb. 1 liter lesz belőle.