Ahogy a borleves, az angol eredetű eggnog is a „tojássárgája cukorral, alkohollal összefőzve” kategóriába tartozik. Ám ellentétben a borlevessel, előre is elkészíthető, és még jót is tesz az ízének, ha áll egy kicsit. Gyerekeknek alkohol helyett tej-tejszín feles keverékével készítsük.
Eggnog
Hozzávalók
- 4 dl + kb. 1 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 4 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 1 dl rum
- 1 dl brandy
A tetejére:
- édes tejszínhab
- frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés
4 dl tejet összeforralunk a félbevágott vaníliarúddal, és 15 percre lefedve félretesszük. Közben kézi habverővel összekeverjük a tojássárgájákat a cukorral. Ezután a tejet leszűrjük, és forrpontig visszamelegítjük.
A cukros tojáshoz apránként hozzáadjuk a meleg, vaníliaillatú tejet, és folyamatosan, lelkiismeretesen keverjük az egészet kézi habverővel, nehogy összeugorjon. Ha kész, visszaöntjük az eddig használt edénybe, és mérsékelt lángon, továbbra is kitartóan kavargatva, néhány perc alatt kicsit besűrítjük. Hozzáöntjük a rumot, a brandyt, és lehúzzuk a tűzről.
Miután kihűlt, hűtőbe tesszük 1-2 napra. Tálalás előtt a maradék tejjel hígítva újra felmelegítjük, de nem forraljuk el belőle az alkoholt. Bögrékből isszuk, tetejére édes tejszínhabot púpozunk, és kevés szerecsendiót reszelünk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.