Édességek

Torta Caprese

Ahogy a neve mutatja, Capri sziget büszkesége. Gluténmentes torta, és egyesek szerint a Sacher torta testvére, csak az olaszok mandulával dúsították az osztrák csemegét. Tény: minél délebbre megyünk Olaszországban, annál többször tapasztalhatjuk, hogy lelkesen társítanak mandulát szinte minden édességhez. A másik mese szerint két osztrák hölgy kezdte el sütni az 1930-as években, akik akkoriban egy kis panziót vittek a szigeten. Továbbá létezik egy olyan elképzelés, hogy feledékenységből született. Állítólag egy cukrász, aki Caprin élt, véletlenül kihagyta belőle a lisztet, ám a vásárlóknak nagyon ízlett így is, és azóta liszt sose kerül bele. Nem kötelező eleme az Amaretto (olasz mandulalikőr), se a sütőpor, de azért szoktam ezeket használni, mert az előbbi erősíti a torta ízét, az utóbbi pedig lazítja a textúráját. Ha fontos szempont a gluténmentesség, figyeljünk rá, hogy a sütőpor és a csokoládé ennek megfelelő legyen.

Torta Caprese

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 értékelés, átlag: 3,21 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg hámozott mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg + 15 dkg cukor
  • ¼ teáskanál só
  • 4 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 2 evőkanál Amaretto
  • A forma előkészítéséhez:

  • kevés vaj
  • A tetejére:

  • porcukor
  • A tálaláshoz:

  • édes tejszínhab

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt légkeverés nélküli üzemmódban 180 fokra. Kivajazunk egy 24 cm-es tortaformát, majd sütőpapírból vágunk egy akkora körlapot, amely beleillik a formába, megvajazzuk, és a tortaforma aljába tesszük.

2

A vajat folyósra olvasztjuk, kihűtjük. Az étcsokoládét apróra tördeljük és a mandulával együtt finomra őröljük, aztán hozzákeverjük a sütőport.

3

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékhez adjuk a sót, kézi robotgéppel lágy habot verünk belőle, majd apránként hozzászórunk 5 dkg cukrot, és tovább verjük, amíg kemény habot nem kapunk.

4

A tojássárgájákat és 15 dkg cukrot egy nagy tálban kézi robotgéppel 6-7 perc alatt habosra verjük. Lassú fokozaton belekeverjük a csokis mandulát, aztán az olvadt vajat, végül az Amarettot. Kézi robotgéppel belekeverjük a tojásfehérjehab ¼ részét, majd fakanálra váltva óvatosan beleforgatjuk a maradék tojásfehérjehabot is.

5

A masszát átöntjük a tortaformába, finoman elsimítjuk a tetejét, és megsütjük 45 perc alatt a sütőben.

6

A tortaformában hagyjuk sütés után, és rácsra téve kihűtjük. Tálalásnál porcukorral meghintjük, és édes tejszínhabot adunk mellé.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet