Édességek/ MENTES!

Szilveszteri keksz

Az ízét illetően a mézeskalács mindenmentes alternatívája. De az állaga sűrűbb, a külalakja kicsit vaskosabb. Összességében viszont annyira jó, hogy lehetetlen egyet vagy kettőt enni belőle. Szilveszterre, amikor már mindenkinek elege van a hagyományos mézes sütikből, rengeteget szoktam belőle sütni a bulikra, mert ebből bárki ehet. A mázhoz tojásfehérje helyett aquafabat, a csicseriborsó-konzerv leszűrt levét használom, mert magas növényi fehérjetartalma miatt alkalmas a tojásfehérje kiváltására.

Szilveszteri keksz

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 10 dkg natúr mandulavaj
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 4 evőkanál méz
  • 17½ dkg gluténmentes zabpehely
  • 7½ dkg quinoa
  • ¾ teáskanál gluténmentes sütőpor
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • A fűszerkeverékhez:

  • ¼ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom
  • 1 késhegynyi kínai ötfűszerkeverék
  • 1 késhegynyi frissen reszelt
  • szerecsendió
  • fim]A vaníliás mázhoz:f/cim]
  • 1½ evőkanál (22,5 ml) csicseriborsó-konzervlé
  • 25 dkg porcukor
  • 2 teáskanál keményítőszirup vagy méz
  • 1 vaníliarúd

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. Sütőpapírt fektetünk 2 db 30×40 cm-es lapos tepsire.

2

A mandulavajat, a juharszirupot és a mézet egy kis edényben, takaréklángon keverve összeolvasztjuk.

3

A zabpelyhet egy közepes méretű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve enyhén megpirítjuk, majd átöntjük egy tálkába, és ha kihűlt, lisztfinomságúra őröljük. Ugyanebben a serpenyőben enyhén megpirítjuk a quinoát, aztán kihűtjük, és szintén lisztfinomságúra őröljük.

4

A fűszerkeverék hozzávalóit összevegyítjük egy tálban. Hozzászórjuk a megőrölt zabpelyhet, a megőrölt quinoát, a sütőport és a szódabikarbónát. Hozzáöntjük a mandulavajas részt, és az egészből sűrű masszát gyúrunk.

5

A masszából enyhén nedves kézzel 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, és egymástól 3 cm-re helyezzük a tepsiken. Ezután ellapítjuk mindet 0,5 cm vékony korongra.

6

A kekszeket megsütjük 10 perc alatt, egyik tepsivel a másik után. Csak akkor szedjük le, ha teljesen kihűltek.

7

A mázhoz a hozzávalókat 5 perc alatt alaposan kidolgozzuk robotgéppel. Pont úgy viselkedik, mint a hagyományos tojásfehérjés cukormáz, és színezhető is.

Megjegyzés

Kb. 22 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet