Az „Eszem még egy szelettel, aztán abbahagyom” műfajba tartozik. Persze én is, a családtagjaim is tudják, hogy ez a fogadalom önbecsapás. De nem baj.
Szilvás sütemény
Hozzávalók
- 25 dkg puha vaj
- 12½ dkg 20%-os zsírtartalmú tejföl
- 25 dkg cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 kezeletlen citrom
- 4 tojás
- 30 dkg finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
A tetejére:
- kb. 70 dkg szilva, félbevágva és kimagozva
- 1 evőkanál cukor
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.
A tésztához a puha vajat, a tejfölt, a cukrot, a vaníliakivonatot és a citromok reszelt héját kézi robotgéppel 1 perc alatt összekeverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.
A lisztet, a sütőport és a sót összevegyítjük egy másik tálban, aztán lassú fokozatra kapcsolt kézi robotgéppel 2 részletben hozzáadjuk a vajas, tejfölös, tojásos alaphoz.
A tésztát egyenletesen szétkenjük a tepsiben, és elosztjuk rajta a felezett szilvát. A cukrot összekeverjük a fahéjjal, majd meghintjük vele a gyümölcsöt.
A süteményt kb. 50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, 5×5 cm-es darabokra vágjuk.
Megjegyzés
30 db lesz belőle.