Édességek

Szilvás gombóc

A nagy klasszikus, amit egy apró trükkel tehetünk még ellenállhatatlanabbá: sima prézli helyett nagyon megéri a mostanában már kapható, nagyobb szemű rusztikus kenyérmorzsát vagy akár pankót használni hozzá.

Szilvás gombóc

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 értékelés, átlag: 2,50 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 50 dkg sárga burgonya
  • 10 dkg rusztikus kenyérmorzsa vagy panko
  • 5 + 2 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 18–20 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 8 szem szilva, félbevágva, kimagozva
  • A nyújtáshoz:

  • finomliszt
  • A főzéshez:

Elkészítés

1

A héjas burgonyaszemeket sós vízben kb. 45 perc alatt puhára főzzük.

2

Egy 30 cm-es serpenyőben kb. 7 perc alatt aranybarnára pirítjuk a morzsát 5 dkg vajon.

3

A főtt burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd teljesen kihűtjük. Belekeverjük a tojást, 2 dkg vajat, megsózzuk, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, és addig gyúrjuk, amíg összeáll. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet.

4

Egy legalább 5 literes lábosban 3 liter vizet forralunk 2 teáskanál sóval. A porcukrot egy kistányéron elkeverjük a fahéjjal.

5

A tésztát enyhén lisztezett deszkán 5 mm vastag téglalapra nyújtjuk, és 16 egyforma négyzetre osztjuk. Mindegyik közepére ültetünk 1-1 fel szem szilvát, a vágott felével felfelé. A mag helyére 1 teáskanál fahéjas porcukrot szórunk. A töltött tésztát a tenyerünkbe vesszük, a 4 csücskét és az éleit összetapasztjuk, majd gombócot formázunk belőle. A megtöltött gombócokat a lisztezett deszka szélére gyűjtjük.

6

Ha már lobogva forr a víz, 4-5 gombócot óvatosan beleengedünk. 2 perc elteltével egy fakanállal óvatosan megmozgatjuk őket, mert hajlamosak leragadni. 15 perc alatt megfőzzük. Akkor jó, ha feljöttek a víz tetejére, és további 4 percig főnek. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, és a pirított morzsában megforgatjuk. A többit ugyanígy elkészítjük, és a maradék fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

16 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet