A németek is saját találmányuknak tekintik a fánkot. Az ő legendájuk szerint egy berlini péklegény katonai szolgálatra jelentkezett Nagy Frigyes seregébe, de alkalmatlannak találták. Végül megengedték neki, hogy a konyhán szolgáljon, és hálából kitalált egy bő zsírban kisütött tésztát, ami az ágyúgolyóhoz hasonlított. A Berliner annyiban különbözik a mi farsangi fánkunktól, hogy mindig töltve készül. Régiónként más-más töltelék kerül bele, általában valamilyen lekvár, de létezik csokoládés, marcipános és likőrkrémes változata is.
A franciák fánkja, a beignet eredetéhez is tartozik egy történet. Állítólag Marie Antoinette francia királyné egyik évben a karnevál idején megszökött a palotából. Elvegyült az utcán hömpölygő tömegben, és egy utcai árustól vásárolt egy fánkot, amely annyira ízlett neki, hogy kísérőjével felvásároltatta az összeset. Később a palota cukrászának megparancsolta, hogy ezentúl gyakran készítse el neki.
Szilvalekváros csavart fánk
Hozzávalók
- 1½ dl tej
- 30 dkg finomliszt
- 1 teáskanál + 5 dkg cukor
- 1½ dkg friss élesztő
- ¼ teáskanál só
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál rum
- 5 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
- 20 dkg házi, sűrű szilvalekvár
A nyújtódeszka megszórásához:
- finomliszt
A sütéshez:
- olaj
A tálaláshoz:
- porcukor
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk a tűzhelyen egy kis edényben. A lisztet szintén meglangyosítjuk, a legegyszerűbb papírzacskóstul betenni nagyon alacsony teljesítményre kapcsolt mikrohullámú sütőbe.
A tejet átöntjük egy közepes méretű tálba, belevegyítünk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverünk benne 2 evőkanál lisztet. A tetejét meghintjük 1 evőkanál liszttel, és 5–10 percre félretesszük, hogy felhabosodjon.
A maradék lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval meg 5 dkg cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, és ha az élesztős tej már felhabosodott, beleöntjük. Hozzáadjuk a tojássárgájákat és a rumot.
A tésztát dagasztókaros robotgéppel kb. 5 perc alatt alaposan kidolgozzuk. Amikor összeállt gombóccá, evőkanalanként hozzáadagoljuk az olvasztott, langyos vajat. Mindig megvárjuk, amíg a tészta felveszi az előző adag vajat, csak akkor tesszük hozzá a következőt.
Ha a tésztánk már sima, fényes és elválik az edény aljától, abbahagyjuk a dagasztást. A tálat letakarjuk, és a tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk a tálban, majd ráfordítjuk egy liszttel finoman meghintett deszkára. Kézzel gyengéden egy 36×24 cm-es téglalapformára nyomkodjuk úgy, hogy végül az egyik hosszabbik oldala essen felénk.
A szilvalekvárt egy kis tálban gőz fölött meglangyosítjuk, hogy kenhetőbb legyen.
Elkészítjük az első adag fánkot. Először a tészta felénk eső szélére rákenjük a szilvalekvár 1/4 részét kb. 2 cm széles sávban, majd a lekváros részt felhajtjuk, és a széleit lenyomkodjuk. Így egy szilvalekvárral töltött, kb. 3 cm széles tésztacsíkot kapunk. Késsel levágjuk, és háromfelé vágjuk. Mindegyik darabot óvatosan egy 30 cm hosszú rúddá sodorjuk, ezután a rudakat félbehajtjuk, és a két szárukat összecsavarjuk.
Az előző pont szerint elkészítjük a többi szilvalekváros fánkot.
A fánkokat a deszkán egymástól 3 cm-re sorakoztatjuk, és konyharuhával letakarjuk.
A sütéshez egy 25 cm átmérőjű lábosban 4 ujjnyi olajat melegítünk közepesen forróra (175 fokra).
Beletesszük a fánkokat a forró olajba, egyszerre 3-3 db-ot. Először fedő alatt másfél percig sütjük őket, majd megfordítjuk, és a másik oldalukat is másfél percig sütjük, de már fedő nélkül. Közben a még nyers fánkokat konyharuhával letakarva tartjuk.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés
12 db lesz belőle.