A klasszikus almás piténél jóval egyszerűbb. Nem kell tésztát nyújtani, almatölteléket párolni. Különlegessé teszi, hogy a skandináv országok konyhájára jellemezően, itt is befigyel a kardamom és gyömbér, a fahéj mellett ezek ízesítik az almát.
Svéd almás sütemény
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg puha vaj
- 25 dkg cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 5 tojás
- 30 dkg finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- ½ dl tej
Az almás töltelékhez:
- 1 kg alma, meghámozva, kicsumázva és 5 mm vékony szeletekre vágva
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt gyömbér
- 2 kezeletlen citrom
A tepsi kikenéséhez:
- kevés vaj vagy olaj
A tetejére:
- porcukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt légkeveréses üzemmódban 160 fokra. Kivajazunk vagy kiolajozunk, és sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.
Az almás töltelékkel indítunk. A felszeletelt gyümölcshöz hozzászórjuk a fűszereket, hozzáreszeljük mindkét citrom héját, majd hozzáfacsarjuk az egyik levét. Alaposan összeforgatjuk, és magunk mellé készítjük.
A tésztához egy nagy tálban a puha vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot kézi robotgéppel 1 perc alatt összekeverjük, aztán egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.
A lisztet, a sütőport és a sót összevegyítjük egy másik tálban, majd lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel 2 részletben hozzáadjuk a vajas, tojásos masszához. Amikor a második adag lisztnél járunk, a tejet is hozzáöntjük.
A tészta 2/3-át egyenletes rétegben szétkenjük a tepsiben, aztán ráfektetjük az almaszeleteket. A maradék tésztát evőkanállal elpötyögtetjük a gyümölcsön, és a kanál hátával szétsimítjuk rajta.
A süteményt 1 óra alatt megsütjük, de a 40. percnél letakarjuk alufóliával, nehogy túlpiruljon. Ha beleszúrunk egy hústűvel, és az tisztán jön ki, készen van.
Tepsistül rácsra helyezzük és kihűtjük. Tálalásnál megszórjuk porcukorral, és kb. 5×7 cm-es darabokra vágjuk.
Megjegyzés
25 db lesz belőle.