Édességek

Sütőtökös Tarte Tatin

A híres francia almatorta, a Tarte Tatin sütőtökös változata. A sütőtök „színhúsát”, vagyis a nem magos részét használom hozzá, ezért jókora darabot veszek, meghámozom, kikanalazom a magjait, és így bőven kitelik belőle 75 dkg-nyi tisztított, szeletelt tök.

Sütőtökös Tarte Tatin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 értékelés, átlag: 3,67 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 18 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • A tökös részhez:

  • 75 dkg hámozott sütőtök
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kávéskanál mézessütemény-fűszerkeverék

Elkészítés

1

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy nagy tálban vagy késes betétű robotgépben. Ha gépet használunk, a vajat apróra kockázzuk, és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Gép nélkül a vajat a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a lisztes keverékhez.

2

A vajat minél gyorsabban összemorzsoljuk a lisztes keverékkel: lehet géppel, vagy gép hiányában az ujjaink begyével. Ha gépet használtunk, a vajas-lisztes morzsát átöntjük egy tálba.

3

A vajas-lisztes morzsát, a tojássárgájákat és a hideg vizet minél gyorsabban összegyúrjuk kézzel. Ha túl puha, pici lisztet adunk hozzá, ha túl kemény, kevés vizet: ez csakis a liszt minőségétől függ, nehéz előre megjósolni.

4

A tésztát bucira formázzuk, folpakba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.

5

A sütőtököt kb. 5 cm hosszú, 1 cm vékony szeletekre vágjuk. A vajat mérsékelt lángon kevergetve megolvasztjuk egy 24 cm átmérőjű, 5 cm magas teflonserpenyőben, hozzákeverjük a cukrot, és ha a cukor már felolvadt, hozzátesszük a sütőtökszeleteket.

6

A sütőtököt ízesítjük a mézessütemény-fűszerkeverékkel és a vaníliarúd kikapargatott magjaival, aztán lefedve, kb. 10 perc alatt mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Ezután nagy lángon, fedő nélkül tovább főzzük 15 percig, hogy körülötte lévő vajas cukorból aranybarna, sziruposan sűrű karamell legyen.

7

Megvárjuk, amíg a sütőtök langyosra hűl, hideg helyen ez kb. 30 perc. Ezután ha úgy kényelmesebb, félre is tehetjük néhány órára valamilyen szobahőmérsékletű helyre.

8

A sütéshez előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A tésztát enyhén lisztes deszkán kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a sütőtökös serpenyő átmérője, majd beterítjük vele a tököt, és a tészta széleit szorosan betunkoljuk alá. A serpenyő műanyagnyelét több rétegnyi alufóliába csomagoljuk.

9

A sütőtökös lepényt 25 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, várunk néhány percet, hogy az alján a karamell besűrűsödjön. Ekkor kifordítjuk egy nagy tálra és önmagában vagy tejszínhabbal, vaníliafagyival tálaljuk.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet