Édességek

Sós mogyorós-narancsos-csokis bejgli vajkaramellával

A tészta ismerős, a töltelék viszont izgalmas meglepetést rejt. Nem csak nyomokban tartalmaz mogyorót, az biztos! A Snickers szelet ízére emlékeztet, de messze nem annyira édes.

Sós mogyorós-narancsos-csokis bejgli vajkaramellával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 37½ dkg finomliszt
  • 1 dl tejföl
  • 7½ dkg porcukor
  • ¼ teáskanál só
  • 1½ teáskanál (5 g) szárított élesztő
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez:

  • 10 dkg tejcsokoládé, nagyon apróra vágva
  • 25 dkg pirított sós mogyoró, darálva
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1½ dl habtejszín
  • 10 dkg vajkaramella, apróra vágva
  • 2 kezeletlen narancs
  • A nyújtáshoz:

  • kevés finomliszt
  • A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés

1

A tésztához a lisztet és a tejfölt mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk.

2

Aztán a lisztet, a porcukrot, a sót és a szárított élesztőt késes betétű robotgépben összekeverjük, majd hozzákockázzuk a hideg vajat, és a géppel morzsás keverékké dolgozzuk össze. (Gép nélkül: a lisztes részhez hozzáreszeljük a vajat, az ujjainkkal minél gyorsabban szétmorzsoljuk benne, és a többi ugyanaz.)

3

A morzsás keveréket átöntjük egy tálba, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a tojássárgáját, és kézzel tésztát gyúrunk belőle.

4

A tésztát megfelezzük, aztán mindkét részt bucira formázzuk, és folpakba csomagolva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap időben kivesszük, hogy formázható állagú legyen, és kifejezetten enyhén lisztes deszkán átgyúrjuk, mielőtt kinyújtanánk és megtöltenénk.

5

A töltelékhez a csokit, a mogyorót és a porcukrot összevegyítjük egy közepes méretű tálban. A kakaóport és a tejszínt kézi habverővel kevergetve mérsékelt lángon összemelegítjük egy kis edényben, így a kakaó szépen feloldódik, majd ahogy felforrt a keverék, levesszük a tűzről, és ráöntjük a mogyorós részre. Az egészet jól elkeverjük fakanállal, belevegyítjük az aprított vajkaramellát, és langyosra hűtjük.

6

Megformázzuk egymás után a 2 bejglit. Ez úgy megy, hogy magunk elé vesszük az egyik adag tésztát, és 22×30 cm-es lapot nyújtunk belőle kifejezetten enyhén lisztes deszkán.

7

A kinyújtott tésztát megkenjük a csokoládés mogyoró krém felével, ráreszeljük az egyik narancs héját, majd alulról kezdve feltekerjük a bejglit.

8

A maradék tésztából és a maradék csokis mogyoró krémből meg narancshéjból megcsináljuk a másik bejglit az előzőek szerint.

9

A bejgliket sütőpapíros tepsire fektetjük, egymástól kb. 7 cm-re. Lekenjük tojássárgájával, és 2-3 órára hűvös helyre rakjuk.

10

Miután a tojássárgája megszáradt a bejgliken, lekenjük őket tojásfehérjével is, és megint 2-3 órára hűvös helyre költöztetjük, hogy a felületük szépen megrepedezzen.

11

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A bejglik tetejét és oldalait hurkapálcával megszurkáljuk, aztán 25–30 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés

2 rúd lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet