Édességek

Sárgabarackvaj

Ehhez a gyümölcsvajhoz megsütjük a gyümölcsöt, mielőtt felhasználnánk. Ugyanis a sütés több emelettel feljebb emeli a sárgabarack zamatait. Egyrészt így karamellizálódik a hozzáadott cukor, másrészt a sütés során elpárolgó nedvesség koncentráltabbá teszi az ízét.

Sárgabarackvaj

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 értékelés, átlag: 4,29 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 50 dkg sárgabarack, kimagozva és negyedekre vágva
  • 30 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kezeletlen citrom
  • 4 tojás
  • 15 dkg vaj, kockákra vágva

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit. A sárgabarackot a tepsiben jól összeforgatjuk 10 dkg cukorral, a vaníliakivonattal, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, majd egyenletes rétegben szétterítjük, és 30–45 perc alatt karamellesre sütjük.

2

A megsült sárgabarackot kihűtjük, aztán botmixerrel pépesre turmixoljuk, és átnyomkodjuk egy szűrőn.

3

A tojásokat kézi habverővel elhabarjuk egy tálban – az a cél, hogy a sárgájuk és a fehérjéjük összekeveredjen.

4

A vajat folyósra olvasztjuk takaréklángon egy közepes méretű edényben.

5

A felolvasztott vajat levesszük a tűzről, és gyorsan hozzáadjuk a sárga- barackpépet, a maradék 20 dkg cukrot és az elhabart tojásokat.

6

Az egészet visszatesszük takaréklángra, és kézi habverővel keverve 5–7 percig főzzük, amíg besűrűsödik annyira, mint ha pudingot készítenénk.

7

A meleg gyümölcsvajat átöntjük a korábban használt, de már nem sütőpapíros tepsibe, és kihűtjük. Ezután átkanalazzuk tiszta, zárható üveg(ek)be, és hűtőbe rakjuk legalább 1 éjszakára, hogy jól megdermedjen.

Megjegyzés

kb. 90 dkg lesz belőle. Hűtőben 3 hétig eláll, mélyhűtőben 12 hónapig maradhat.

Talán ez is érdekelhet