Látványos gáladesszert, pedig alig van vele munka, miután már betáraztunk a sárgabarackvajból. Ráadásul a habcsóknak semmi baja nem lesz, ha előző nap sütjük. Természetesen összeiparkodhatjuk meggyes vagy egreses változatban is, ekkor használjuk hozzá a megfelelő gyümölcsvajat.
Sárgabarackos minipavlova
Hozzávalók
- 4 tojásfehérje (szoba-hőmérsékletű)
- ¼ teáskanál só
- 25 dkg cukor
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál fehérbor- vagy almaecet
A tetejére:
- 16 púpos evőkanál sárgabarackvaj
- 3 dl hideg habtejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 4 sárgabarack, kimagozva és szeletekre vágva
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy sütőpapír hátoldalára vastag filctollal 8 db 6 cm átmérőjű kört rajzolunk, egymástól 4 cm-es távolságban, majd a papírt megfordítjuk, és egy 30×40 cm-es, lapos tepsibe fektetjük.
A tojásfehérjékből kézi robotgéppel lágy habot verünk, aztán apránként hozzászórjuk a cukrot, majd tovább verjük, amíg kemény és fényes habot kapunk. A hab tetejére teaszűrőn át rászitáljuk a keményítőt, majd lassú fokozatra kapcsolt géppel belekeverjük. Ezután rálocsoljuk az ecetet, és szintén lassú fokozaton elvegyítjük a habban.
A tojásfehérjehabot habzsákkal elosztjuk a sütőpapíron kijelölt területeken, így 6 cm átmérőjű, kb. 4 cm magas habcsókkorongokat kapunk. Betesszük a sütőbe, és a sütő hőmérsékletét azonnal 150 fokra állítjuk. A habcsókokat így sütjük 30 percig, majd lekapcsoljuk a sütőt, és az ajtaját kicsit kinyitva 30 percig benne hagyjuk őket. Ezután kivesszük, kihűtjük. (Előző nap is elkészíthető.)
Az összeállításhoz habbá verjük a hideg tejszínt a vaníliakivonattal.
Mindegyik habcsókra rakunk 2 púpos evőkanálnyi sárgabarackvajat, 2 evőkanálnyi tejszínhabot, és feldíszítjük friss sárgabarackkal.
Megjegyzés
8 db lesz belőle.