Ennek az édes lepénykalácsnak a tetején a hagyományok szerint késsel bevágásokat ejtenek: egyet hosszanti irányban, hármat-hármat pedig oldalirányban. De a búzakalász-mintázatú vágásoknak nem csupán díszítő szerepük van, hanem praktikus funkcióval is rendelkeznek: nagyobb felületet eredményeznek, ami gyorsabb kelést jelent. Ennek az a magyarázata, hogy egyszerre több élesztőgomba érintkezhet közvetlenül a levegővel, mint ha elbújva maradnának a tészta belsejében. A speciális élelmiszerboltokban kapható narancsvirágvíz helyett ízesíthetjük 2 evőkanál reszelt narancshéjjal is a süteményt, de előtte mossuk meg a gyümölcsöt, vagy használjunk kezeletlen héjú bionarancsot.
Provence-i olívaolajos lepény
Hozzávalók
- 1 dl langyos víz
- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- 45 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál só
- 2 tojás
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl langyos tej
- 1 evőkanál narancsvirágvíz
A tál kikenéséhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
A megsült lepényekre:
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
Elkészítés
A langyos vízbe beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, és pár percre félretesszük, hogy felhabosodjon.
A lisztet meglangyosítjuk a mikrohullámú sütőben, aztán átszórjuk egy nagy tálba, és összekeverjük a cukorral meg a sóval. Hozzáadjuk a felhabosodott élesztős vizet, a tojásokat, az olívaolajat, a langyos tejet és a narancsvirágvizet (vagy a reszelt narancshéjat). Dagasztókaros robotgéppel kb. 8 perc alatt tésztát készítünk belőle.
Vékonyan kiolajozunk egy nagy tálat, és átforgatjuk benne a tésztát, hogy a külseje mindenhol olajos legyen. A tésztabuci felületére finoman folpakot nyomkodunk, és meleg helyen kb. 1½ óra alatt a duplájára kelesztjük.
Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es tepsibe.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd kettévágjuk, és kinyújtjuk egy-egy 1 cm vékony, ovális lappá. A közepükön hosszanti irányban egy-egy majdnem teljesen végigfutó nyílást vágunk, aztán ezekből jobbra és balra 3-3 ferdén futó, rövidebb nyílást. Így a vágások mintázata olyan lesz a lepényeken, mint a levelek erezete.
A lepényeket átemeljük egymás mellé a tepsire, és enyhén olívaolajos ujjakkal kicsit megnagyobbítjuk rajtuk a bevágásokat. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A lepényeket 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tepsistül rácsra tesszük, és még forrón lekenjünk mindkettőt 1-1 evőkanál extraszűz olívaolajjal, aztán kihűtjük.
Megjegyzés
2 db lesz belőle.