Édességek

Profiterole

Hogy kerül egy mára mindenki által franciának tartott desszert szinte az összes olasz trattoria étlapjára? Nos, mint annyi ételnél, feltételezhetően itt is Medici Katalin (1519-1589) volt a kulcsfigura: az olasz származású francia királyné magával vitte a szakácsait, amikor hazát váltott, így rengeteg itáliai finomság honosodott meg Franciaországban. Mi csak örülhetünk a transzfernek, mert így itt is, ott is ehetjük, sőt az alábbi recepttel bármikor élvezhetjük saját otthonunkban. Nem titkolom, időigényes édesség, viszont nem bonyolult. Cserébe szuper vendégváró, mert látványos, előre elkészíthető és viszonylag ritka a házi készítésű verzió.

Profiterole

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A képviselőfánkokhoz:

  • 1 dl tej
  • 2½ dl víz
  • 15 dkg vaj
  • ¼ teáskanál só
  • 20 dkg finomliszt
  • 4 tojás
  • A töltelékhez:

  • 6 dl tej
  • 6 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg étkezési keményítő
  • 2 vaníliarúd
  • A csokoládészószhoz:

  • 20 dkg tejcsokoládé, megdarálva vagy nagyon apróra vágva
  • 10 dkg étcsokoládé, megdarálva vagy nagyon apróra vágva
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál keményítőszirup

Elkészítés

1

A fánkokhoz a tejet, a vizet és a sót egy 1½ literes, 20 cm átmérőjű fazékban mérsékelt lángon összemelegítjük, majd hozzákockázzuk a vajat, és kevergetve felforraljuk, hogy a vaj elolvadjon. Ezután hozzászórjuk a lisztet, és rögtön takarékra állítjuk alatta a lángot, majd elkezdjük folyamatosan keverni, hogy kb. 1,5 perc alatt fényes és sűrű masszát kapjunk.

2

A masszát átszedjük egy nagy tálba, és szétterítjük, hogy gyorsabban hűljön. Ha ez megtörtént, visszaszedjük a tál oldaláról, így most egy kupacban áll benne, és kézi robotgéppel egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. Jó alaposan keverjük hozzá.

3

A sütőt előmelegítjük légkeverés nélküli üzemmódban 200 fokra, és sütőpapírt terítünk 2 db 30x40 cm-es tepsibe sütőpapírt. A tésztát habzsákba töltjük (a zsákba nem kell cső), és 2 cm átmérőjű halmokat nyomunk ki belőle egymástól 4 cm-re a tepsikre, aztán enyhén nedves kézzel megformáljuk őket.

4

A képviselőfánkokat 35 percig sütjük, egyik tepsivel a másik után, majd rácsra téve kihűtjük, és közben az aljukat tűvel megszurkáljuk, hogy elmenekülhessen belőlük a gőz.

5

A töltelékhez a tejet forrpontig melegítjük, de mielőtt felforrna, levesszük a tűzről. A tojássárgáját, a cukrot, az étkezési keményítőt és a vanília kikapart belsejét kézi habverővel összekeverjük egy 2 literes fazékban, aztán folytonos keverés mellett, apránként hozzáöntjük a meleg tejet. Takaréklángon, kézi habverővel folyamatosan kevergetve kb. 2,5 perc alatt sűrűre főzzük.

6

A még forró tölteléket átöntjük egy fém tálba és a tálat jeges vízbe állítjuk. Miközben a töltelék kihűl, néha átkeverjük. Végül finoman folpakot nyomkodunk a tetejére, és hűtőbe rakjuk 3 órára.

7

A csokoládészószhoz a kétféle csokit egy tálba szórjuk. A tejszínt és a keményítőszirupot összeforraljuk mérsékelt lángon egy edényben, aztán rögtön ráöntjük csokira.

8

Félrerakjuk 5 percre, és közben párszor átkeverjük, hogy a csoki teljesen felolvadjon.

9

Összeállításként a kihűlt fánkokról levágjuk a kalapjukat, és üreges belsejüket megtöltjük a vaníliakrémmel (kiskanál segítségével vagy olyan habzsákból, amelybe nem tettünk csövet).

10

A megtöltött fánkokra visszaillesztjük a kalapjukat, és egymás mellé helyezzük őket egy tálon. Meglocsoljuk a csokiszósszal, és tálalásig a hűtőben tartjuk.

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet